Ta vare på kjøkkenhagen

Det er ikke rart at vi hopper av glede når vi lykkes med å dyrke en plante fra et frø. Det er jordens fantastiske syklus som finner sted, og vi beviser for oss selv at vi kan overleve i naturen. Men det er på tide å avdramatisere arbeidet med såing, forkultivering, og for ikke å snakke om nøkkelen til vellykket dyrking – gjødsel! Det er ikke så vanskelig som mange tror.

Lys og varme

Det starter lett med et frø. Noen frø kan plantes direkte i hagen, som gulrøtter, sukkererter og reddiker, mens de fleste trenger mer tid på å spire enn det svenske klimaet tillater. Dette gjelder spesielt varianter som trives i tropiske temperaturer, som chili, gresskar, squash, agurker, bønner, tomater, paprika, purre, blomkål og aubergine. Derfor bør du starte en kjøkkenhage med små frøbeholdere i en varm vinduskarm med god tilgang på sollys. Les behovene til hver enkelt frøtype på pakken, og sørg for å vanne regelmessig. Når de første plantene spretter opp av jorden, er begynnelsen et faktum, og du er ferdig med trinn én.

Huske: Såjord skal være porøs og rik på nitrogen.

Nå kan alt skje

Trinn to er transplantasjonen. Det betyr at du plukker ut de sterkeste plantene og planter dem i større potter, eller ute i hagen hvis den svenske våren flørter med termometeret. Nå kan du som alle bønder bare håpe på naturen og klimaet. Vær derfor oppmerksom på stiklingene dine jevnlig, så blir det nattefrost, så kjøkkenhagen kan overnatte innendørs.
Hvis du ser tegn på at snegler eller andre insekter vil spise grønnsakene dine, må du handle raskt. Natriuminsektkonsentrat eller sneglemiddel er godt å ha for hånden, da de både bekjemper, beskytter og forebygger problemet. Vær også proaktiv i å bekjempe ugress, da de konkurrerer med plantene dine om næringsstoffer. Fjern dem gjerne for hånd så snart de dukker opp.

Huske: I denne perioden bør du begynne å gjødsle på alvor.

Den beste scenen

Litt er like tilfredsstillende som å høste egne grønnsaker. Når du da er selvforsynt på grønnsaksfronten har du muligheten til å leke ved grytene og trylle frem en velduftende Ratatouille, en sunn vegetarlasagne eller kanskje en spennende salat. Men før du nyter avlingene må de høstes, og dette bør helst gjøres jevnlig gjennom hele sesongen. Ettersom plantene bærer frukt, er det bare for å forsørge seg selv. Dette fremmer videre vekst av plantene, som kan ha mulighet til å gi deg litt lagring til før høsten kommer.

Huske: Når du forsyner deg med grønnsaksplantene, trenger de næring for å fortsette å vokse. Gjødsle regelmessig hver 4-6 uke.