Å så direkte utendørs

3 min å lese
Dele

Å så direkte innendørs & utendørs

Å så innendørs er en måte å begynne å plante i hagen. Et annet valg er å sette frøene direkte i jorda – utendørs.
Denne metoden kalles direktesåing og det er en enkel metode som gir god avkastning. I motsetning til frøplanter, må du vurdere været, dyrelivet og insekter. Til tross for dette spirer og vokser frø fra ettårige, stauder, gress og mange slags grønnsaker lett når de sås direkte i bakken utendørs.

Grønnsaker
Direkte sådde rotgrønnsaker, f.eks. gulrøtter og reddiker gjør det ikke bra som frøplanter. Rødbeter klarer seg bra, men trives bedre i kald jord, så det er ikke nødvendig å så dem innendørs.

Varmekjære varianter som trenger en lang sesong for å gi resultater, f.eks. Tomater, paprika eller auberginer gir bedre avling dersom de ikke sås direkte, spesielt i områder med korte somre. Sett disse innendørs. Andre arter som liker varme er f.eks. gresskar, squash, agurk, bønner og meloner som trives om de sås utendørs når all fare for frost er over.

Blomster
Noen blomster, inkludert søte erter, kjerringrokk og kornblomster, vokser best i kald jord og bør sås direkte utendørs tidlig på sesongen.

Ettårige planter, arter som har lang vekstsesong, egner seg best for såing innendørs. Andre ettårige planter vokser fint når de sås direkte utendørs.

raking soil

Gradvis

Klargjøring av jorda. Bruk en rive eller rive for å løsne jorda. Fordel store jordklumper og rydd bort pinner, steiner og røtter. Tilsett gjødsel og kompost for å gjøre jorden så god som mulig. Avslutt med å lage en jevn overflate.

Grav ned. På de fleste frøpakker står det på hvilken dybde de skal så. Tommelfingerregelen er å så tre ganger diameteren til frøet. Det finnes unntak. Noen frø trenger lys for å spire og bør sås på overflaten. Press ned slike frø med en plantespade eller brett slik at fuktigheten får dem til å spire:

Følg disse sårådene:

  • Hvis jorda din inneholder mye leire og har en tendens til å sprekke når den tørker, dekk frøene med en startblanding som du finner i spesialbutikker.
  • Når du planter veldig små frø, bland frøene med sand for bedre fordeling.
  • Når du sår større frø, inkludert erter og bønner, lag en lang fure og plasser frøene i riktig avstand fra hverandre. Du kan også bruke en bambuspinne eller blyant til å forme individuelle innsettingshull.

Fuktighet er viktig. Etter såing, vann forsiktig. Unngå å helle eller sprøyte voldsomt da frøene da kan flyttes. Det er veldig viktig å holde jorda fuktig. Hvis det er et solrikt sted, betyr det at du kanskje må vanne to ganger om dagen.

Sett pinner der du sådde. Merk av flatene du har sådd på, spesielt hvis de ligger mellom allerede dyrkede steder. Bruk hagepinner og hyssing, eller plastpinner – noe som tydelig viser hvor du sådde.

Pass deg for skadedyr. Sørg for å beskytte frøplantene dine mot snegler, larver, ormer og skadedyr.

3 min å lese
Dele