Frys inn avlingen
Lagre avlingen din
Du trenger noe materiale. Samle bokser, bokser og plastposer som tåler kulde eller isbitbeholdere i plast (til urter). Firkantede beholdere tar mindre plass enn runde.
Dobbeltsjekk frysertemperaturen. Temperaturer under minus 18 grader Celsius reduserer oksidasjon, enzymeffekter og bakterievekst. Spis frosne grønnsaker og frukt innen 12 måneder.
Start med grønnsaker og frukt av høyeste kvalitet. Fjern stengler og røtter; eventuelt kuttes i mindre biter. Når du fryser noe, tenk på hva du skal bruke det til senere. Hvis du har nok tid og plass i fryseren, frys den ned slik at den er lettere å bruke senere. For eksempel. Hvis du planlegger å bruke frosne tomater til hjemmelagde sauser og marinader, frys ned i porsjoner. Planlegger du å strø bær over yoghurt eller müsli, frys dem raskt ned på et brett, så blir det enkelt å ta en liten mengde om gangen. Grill paprikaen eller fyll den med noe før du fryser den, så kan du senere tine en ferdig forrett.
Grønnsaker
De fleste grønnsaker bør blancheres før frysing for å nøytralisere bakterier og enzymeffekter. Dette gjøres ved å legge grønnsakene i kokende vann eller dampe dem i en viss tid, og deretter legge dem i kaldt vann, noe som stopper kokeprosessen. Blanchering bevarer fargen på grønnsaken. Legg dem i bokser, krukker eller plastposer når de er avkjølt. Hvis du bruker en vakuumforsegler, kan du lagre grønnsakene dine i flere år. Du kan også hurtigfryse blancherte grønnsaker på bakepapir. Når de er frosne legger du dem i plastposer. Hurtigfryste grønnsaker er lettere å dele i porsjoner – bare ta ut det du trenger.
Grønnsaker som egner seg til blanchering er alle slags bønner, mais, brokkoli, blomkål og rødbeter Finn ut hvor lenge hver sort skal blancheres.
Frukt
Noe frukt f.eks. fersken og aprikos bør skrelles før frysing. Å dyppe dem i kokende vann i ett minutt og deretter ett minutt i kaldt vann letter peelingen. Frys frukten i sirup eller vann. Du finner oppskrifter på sirup på nettet. Legg frukten i fryseglassene og ikke fyll dem til randen.
Legg vokspapir mellom glasset og lokket slik at frukten blir liggende i væsken når den fryses. Du bør legge til askorbinsyre til visse typer frukt, inkludert epler og fersken. Følg bruksanvisningen.
Urter
Frosne urter beholder sin sommerfriske smak. Hurtigfrys dem, hele eller hakkede, på en bakeplate og legg dem deretter i plastposer eller krukker så er de enkle å bruke. Eller bland dem og tilsett litt olivenolje eller vann. Hell blandingen i isbitbrett og frys. Når terningene er frosne, heller du dem i plastposer. Tilsett deretter en terning i supper, sauser og gryteretter.
Frys ned hele urter – f.eks. rosmarin, timian, fennikel eller dill – på bakepapir. Legg bakepapir på platen slik at urtene ikke setter seg fast. Når de er frosne, pakk dem inn i vokset papir. Og legg dem så i en plastpose eller annen passende beholder. Når du bruker dem, ta bladene fra stilkene og legg dem direkte på fatene.