De fleste ønsker seg en grønn og flott gressplen som er fri for mose. Men hvis mosen først har etablert seg på plenen din, kan det være vanskelig å kvitte seg med den. Det finnes likevel ting du kan gjøre for å fjerne og forebygge mosevekst. Vi gir deg gode råd for hvordan du kan opprettholde en pen og mosefri gressplen!

Hvordan bli kvitt mose i plenen?

Det første du bør gjøre hvis du har fått mose på plenen din, er å styrke veksten og kvaliteten på gresset. Hvis gresset er sunt og sterkt, blir det nemlig vanskeligere for mosen å etablere seg på plenen. Ved å styrke gresset, styrker du dermed muligheten for at gresset klarer å bekjempe moseveksten på egenhånd.

Hvorfor vokser det mose på plenen?

Gress og mose er to planter som ofte lever side om side, men som faktisk krever svært forskjellige vekstforhold. Der gresset trives med masse sol, veldrenert og næringsrik jord, trenger mosen mye fuktighet og lite næring for å vokse. Mosen dukker derfor ofte opp på skyggefulle steder i hager, hvor det gjerne står høye busker og trær som skygger for solen. Mose er en landplante uten røtter som trenger mye fuktighet da den suges opp via overflaten. Sliter du med mye mose på plenen din, bør du derfor gi plenen så mye sollys som mulig. Flytt gjerne hagemøbler som skaper skygge, og omplasser busker, planter og trær hvis det er mulig. En veldrenert gressplen sørger for at fuktigheten ikke blir liggende på toppen av plenen, noe som dermed bidrar til redusert mosevekst.

Gjødsel mot mose på plenen

En annen viktig ting du kan gjøre for å få en pen og mosefri plen, er å sørge for at gresset får tilstrekkelig med næring. Du kan bekjempe mose med gjødsel, ved at du styrker gresset og gjør det friskere og sterkere. Dermed klarer det å stå imot mosen, og til slutt utkonkurrere det. Start med å gjødsle plenen din allerede tidlig på våren, og gjenta prosessen 2–3 ganger i løpet av vekstsesongen. Hos oss finner du flere forskjellige gjødseltyper til plenen din, som både styrker gresset og nedkjemper mosen. Med mosefjerner i gjødselen slår du med andre ord to fluer i én smekk!

Plengjødsel med mosefjerner

Hos oss tilbyr vi egen gjødsel til plen med mose. Trim Plengjødsel er en spesialgjødsel som gir gressplenen alle de næringsstoffene den trenger. Gjødselen inneholder blant annet kalk og fosfor, som stimulerer gressrøttene og gjør plenen mer motstandsdyktig. Vi tilbyr også Trim Mosefjerner, en gjødsel med mosefjerner som består av granulater som stimulerer til bedre gressvekst. Dette produktet er unikt da det både bekjemper mosen i gresset, samtidig som det stimulerer gressets vekst. Du kan også bruke hønsegjødsel mot mose, slik som Trim Hønsegjødsel som er et rent naturprodukt med langtidsvirkende effekt. Hønsegjødsel er et organisk materiale som passer ypperlig til gressplenen, og som tilfører viktige næringsstoffer. Dette er også et godt alternativ for deg som sliter med snegler i hagen, da sneglene ikke setter pris på hønsegjødsel!

Gressklipp, kalking og toppdressing

I tillegg til gjødsling, finnes det også flere andre ting du kan gjøre for å motvirke mosevekst på plenen din. Regelmessig gressklipping, toppdressing og kalking er alle tiltak som kan hjelpe deg i kampen mot mosen.

Klipp gressplenen regelmessig

Med regelmessig gressklipping sørger du for at plenen din får mer sol og luft, og at den tørker raskere opp etter nedbør. Det anbefales at du klipper plenen din 1–2 ganger i uken når gresset vokser på det meste. Tar du skippertak innimellom, der du kutter halvparten eller mer av gresslengden, kan dette stresse gresset og gi bedre vekstforhold for mosen. En god tommelfingerregel er derfor å kutte maksimalt én tredjedel av gresslengden hver gang du klipper. Du bør heller ikke klippe det for kort, da gress som er kortere enn 4 centimeter får svekket motstandskraft mot mose og ugress. Du kan også la det avklippede gresset ligge igjen på plenen etter klipping, ettersom mosen ikke liker dette. Du kan altså med god samvittighet droppe å rake etter gressklippingen!

Toppdressing mot mosevekst

Toppdressing av gressplenen kan også bidra til redusert mosevekst i hagen. Toppdressing betyr at du legger et tynt lag med sandholdig jord på toppen av plenen for å fylle ut hull og andre ujevnheter. Dressingen trenger dermed ned i bakken og gjør jorden luftigere, slik at gresset kan vokse seg tettere og bedre. Det skaper også bedre vekstforhold for gresset, som igjen bidrar til mindre mose. Toppdressingen bør helst bestå av grov sand med en kornstørrelse på mellom 2 og 8 mm. Lager du toppdressing med kompostjord, bidrar det organiske materialet også til mer meitemark og liv nedi jorden. Dette vil på lang sikt gi deg en tykkere og jevnere jord på plenen din. For best resultat, bør toppdressingen gjøres tidlig om våren, før gressveksten starter for fullt. Spre den godt over hele plenen, med et lag på 1–2 centimeter, og fordel det med en rake eller kost. Sørg for at den sandholdige jorden synker godt ned mellom gresstrådene. Deretter lar du naturen gå sin gang, og etter cirka en uke vil den ha trukket ned i bakken av seg selv.

Bør du kalke gressplenen?

Mose i gressplenen kan også være et tegn på at jorden har for lav pH-verdi. Kalking er med på å heve pH-verdien i jorden, men du bør likevel være forsiktig med å kalke hvis det ikke er strengt tatt nødvendig. Kalking gjør nemlig jorden surere – som motvirker mose – men det er ikke så bra for andre planter. Selve kalken fjerner heller ikke mosen, men den høyere pH-verdien gir bedre vekstvilkår for gresset. Dermed bidrar dette til å motvirke mosevekst. Spesielle forhold kan imidlertid gjøre jorden kalkfattig, slik at den trenger tilskudd av kalk. Hvis du mistenker at moseveksten i plenen din kommer av for lave pH-verdier, kan du måle dette ved hjelp av en jordprøve. Viser det seg at pH-verdien er for lav, anbefales det kalking av plenen din.