Når våren kommer er det mange som lengter etter å sette føttene sine ned i en myk, grønn og frodig gressplen. Men plenen trenger kanskje litt ekstra omsorg etter en lang og hard vinter. Hva slags stell trenger egentlig gressplenen vår når den våkner opp fra vinterdvalen? Vi gir deg gode råd for hvordan du tar vare på plenen om våren!

Fjern løv, kvister og ugress

Mange er utålmodige etter å sette i gang med å luke og rake i hagen om våren. Plenen er imidlertid ofte våt og gjørmete etter en lang vinter, noe som også gjør den mer sårbar. Det er derfor viktig at du venter med å rake gressplenen til den har tørket skikkelig godt opp. Når den er blitt tørr, er det bare å gi seg i kast med å fjerne løv, kvister og tørt gress som har samlet seg opp gjennom høsten og vinteren. Ved å rake plenen gir du gresset og jorden masse luft og lys, noe som igjen gir bedre vekstvilkår for gresset. Etter at du har fjernet løse kvister og løv, bør du også gå over plenen og fjerne ugress og andre planter som ikke hører hjemme der. Husk å fjerne hele roten på ugresset, slik at det ikke kommer tilbake med det første!

Gi plenen masse god næring

Etter at plenen er raket og ryddet, og du ser de første livstegnene på gresset, er det på tide med sesongens første gjødsling. Alle planter trenger god næring, og særlig hurtigvoksende planter som gress. Mangel på næring er faktisk den viktigste årsaken til at gressplenen blir gul. Gode næringsstoffer sikrer altså bedre vekst, forhindrer mose og ugress på plenen samt opprettholder en flott og grønn farge. Mose og ugress begynner faktisk å utvikle seg på plenen allerede tidlig på våren, og gresset trenger derfor ekstra kraft for å kunne utkonkurrere disse. Sliter du med mose på plenen din, anbefaler vi også Trim Mosefjerner. Dette er et unikt granulat som både bekjemper mose og gjødsler plenen din samtidig. Det stimulerer til gressvekst og bidrar til en grønn, tett og slitesterk plen. Du kan også bruke gjødsel på nysådd plen, der du sår plenen samtidig som du gjødsler.

Gjødsling gjennom hele sommeren

En gressplen som ikke gjødsles regelmessig, har betydelig større risiko for å utvikle mose og ugress. Manglende gjødsling bidrar også til at plenen lettere tar skade av frost og intens varme. Jorda under gresset får nemlig ikke næring fra andre kilder, og trenger derfor ekstra gjødsling gjennom hele vekstperioden. En god tommelfingerregel er at du bør gjødsle lite og ofte, i stedet for sjelden og mye. Den første gjødslingen bør gjøres tidlig på våren, slik at du gir plenen en etterlengtet boost etter den lange vinteren. Deretter før du gjødsler plenen 2–3 ganger i løpet av sommeren. Ved behov eller ved mye nedbør, bør du gjødsle ekstra, da mye vann øker gressets næringsbehov. Hva som er best gjødsel til plenen din, vil avhenge av jordforhold, slitasje og eventuelle utfordringer med for eksempel mose og ugress.

Slik gjødsler du plenen din

Når du skal gi hagegjødsel til plenen om våren, er det viktig å spre gjødsel tynt og jevnt over hele plenen. En plen på 100 kvadratmeter vil trenge 2–3 kilo med gressgjødsel. Du kan gjerne gjødsle for hånd, der du sprer den jevnt utover. Pass på at du gjødsler rett før eller mens det regner. Hvis gjødslet ikke løser seg opp, kan det nemlig bli liggende oppå plenen og gi sviskader på gresset. Vannet bidrar også til at næringen trenger godt ned i jorda, slik at gresset kan ta det opp. Hvis det ikke regner, kan du selvfølgelig også bruke hageslangen eller en vannspreder etter at du har gjødslet. Vi anbefaler Trim Plengjødsel som gir deg en grønnere og tettere gressplen, og som også er en effektiv plengjødsel mot mose. Bruker du en robotgressklipper på plenen din, anbefaler vi imidlertid Trim Robot Plengjødsel. Dette fordi du trenger en mer finkornet gjødsel ved bruk av robotgressklipper, som forsvinner lettere ned i jorda og ikke kommer i kontakt med knivbladene.

Bør gressplenen kalkes om våren?

Hvis jorden under gresset ditt er sur, kan det være en god idé å kalke gressplenen. Kalken frigjør næringsstoffer i gresset ditt, men bidrar også til å redusere veksten av mose. Du bør ikke kalke plenen din hvis det ikke er absolutt nødvendig, og du bør måle pH-verdien i området for å se om det trengs. I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig å kalke hvert år, men spesielle jordforhold eller moseproblemer kan gi behov for ekstra kalk. For mye kalking kan føre til skader på plenen og miljøet, der gresset blant annet kan få sviskader. Det er bedre å kalke oftere med en mindre mengde, enn med store mengder om gangen. Hvis du trenger å kalke, bør du gjøre dette tidlig om våren, og du bør lese nøye gjennom instruksjonene på pakken. Sørg også for at du kalker når det regner, slik at kalken ikke blir liggende og lage svimerker i gresset. Hvis det bare er godvær i sikte, kan du selvfølgelig også her ty til hageslangen.

Vanning og klipping av gressplenen

I tillegg til gjødsling, raking og eventuelt kalking, trenger plenen din selvfølgelig også vann og regelmessig klipping etter hvert som den begynner å vokse. Som alle andre planter, trenger gresset masse vann for å ha det bra. I tørkeperioder trenger gresset omtrent 10–15 millimeter vann flere ganger i uken. Regner det mye, kan du naturlig nok redusere vanningen. Du kan også bruke en regnmåler for å kontrollere hvor mye vann gresset ditt har fått, og deretter supplere med mer vann om nødvendig. Når det gjelder gressklipp, er det også en god tommelfingerregel å klippe ofte og lite for å opprettholde en flott gressplen. Om sommeren er det en god idé å klippe gresset én gang i uken, eventuelt én gang hver fjortende dag, alt etter hvor raskt det vokser. Regelmessig klipping bidrar til en god og tett plenvekst, slik at klippingen også går raskere for hver gang. Husk også at kort gress gir bedre vekstvilkår for ugress, så sørg for at gresset aldri er kortere enn fire centimeter.