Storslått og storslått

Buskene får blomster som kan være rosa, røde, lavendelblå, lysegrønne eller hvite.

Stilles slik at de får morgensol og er i skyggen på ettermiddagene (og sørover i halvskygge hele dagen). Jorden skal være godt drenert og rik på organisk materiale og vannes rikelig. Som belønning får du en spektakulær blomsterprakt.

Endre fargen på blomstene

Hortensiablomster (av typen Mophead, Lacecap og Panicle) kan endres i farge – fra blå til rosa og omvendt. Blomstene til andre hortensia-varianter beholder samme farge, men mange hvite skifter til rosa når de begynner å visne.

Blomstens farge avhenger av aluminiuminnholdet i jorda og dette avhenger igjen av jordas pH-verdi. Sur jord (som inneholder mer aluminium) gir blåtonede blomster og alkalisk jord gir rosa. Det er lettere å få rosa til å bli blått enn omvendt. Prosessen tar omtrent et år.

  • For å få blå blomster: Bland 1 ss aluminiumsulfat med ca. 4 liter vann. Vann 2-3 år gamle frøplanter med det en gang i måneden i vekstsesongen. Vann først som vanlig. Hell deretter sakte på løsningen for å unngå å brenne røttene. Bruk gjødsel med lavt innhold av fosfor og høyt innhold av kalium .; Unngå benmel og superfosfat.
  • For å få rosa blomster: Tilsett dolomittkalk i jorden flere ganger i året for å heve pH-verdien (bør ikke overstige 6,2). Bruk gjødsel med høyt fosfatinnhold (som 25-10-10) hvor tallet i midten står for fosfat).