Dyrking av sitrustrær for å høste spiselig frukt hjemme

3 min å lese
Dele
citrus tree

Å starte dyrkingen

Velg dvergplanter som skal podes på rotstokken Flying Dragon. Dvergtrær blir vanligvis 90-150 cm høye når de plantes i potter. De fleste dvergtrær er ellers ikke podet på den flygende drage.

Grunnleggende regler for dyrking

Beholderen: Velg en lett gryte for å gjøre den lettere å flytte (eller sett den på hjul). Ta en 25-30 cm potte for et 1 år gammelt tre, og en 35-40 cm potte for et 2-3 år gammelt tre. Unngå å plante et lite tre i en overdimensjonert potte. Sørg for at det er hull for drenering.

Jorden: Bruk den ferdigpakkede, lette jordblandingen uten vannabsorberende krystaller som er tilgjengelig i butikken.

Belysningen: For å vokse og trives best mulig trenger sitrustrær 8-12 timer med sol daglig. (Et drivhus er derfor utmerket). I vårt nordlige klima plasseres treet i et vindu i sør- eller sørvestlig retning for å få lys om vinteren. Ekstra spesielle lamper er nødvendig.

Vanningen: Sitrustrær vil ikke ha for tørr eller for fuktig jord. Vann rikelig og la deretter jorden delvis tørke ut, men ikke la trærne begynne å visne. La aldri grytene stå i vann.

Fuktighet: Fraværet av fuktighet om vinteren kompliserer innendørs dyrking av sitrustrær betydelig. Spray plantene, bruk en luftfukter, eller plasser pottene over vannfylte kar. Hold dem på lang avstand fra både varmeelementer og kjøling.

citrus plant in pot

Befruktning: Bruk så langt det er mulig sitrusgjødsel som inneholder sporstoffene jern, sink og mangan. De fleste organiske sitrusgjødsel mangler disse; tanggjødsel kan deretter tilsettes.

Følg alltid bruksanvisningen på emballasjen. Mens trærne er innendørs, bruk bare halvparten av mengden gjødsel.

Blomster og frukt: Normalt blomstrer sitrustrær mest om våren. Men det er ikke uvanlig at planter har sporadisk blomster hele året. Det er vanlig at sitrustrær blomstrer og bærer moden frukt samtidig. Blomstene pollineres ved hjelp av vinden. Når de er innendørs, rist dem godt for å tillate pollinering.

Ikke la frukten modnes det første året, men la all energi gå til å utvikle sunne greiner og røtter. Det tar 6-12 måneder før frukten modnes avhengig av arten det gjelder. Når er frukten moden? Vekt og farge viser modningsgraden, men den beste måten å bestemme seg på er selvsagt å smake på frukten.

Beskjæring: Beskjær når som helst på året for å forme treet og forhindre at det blir for stort. En annen måte å begrense størrelsen på er å ta planten ut av potten hvert 3-5 år og beskjære røttene noen cm. Benytt anledningen til å legge til ny jord samtidig.

Årlig flytting: Flytt sitrustrærne så snart temperaturen er jevnt over 4 °C. Tilpass plantene til utetemperaturen ved å plassere dem på et skyggefullt, lunt sted et par timer om dagen. Øk tiden gradvis til du kan la dem stå over natten. De samme prinsippene gjelder for herding av skudd. Plasser på samme måte trærne i skyggen ca 2 uker før du flytter dem innendørs om høsten for å venne dem til å få mindre sollys.

3 min å lese
Dele