Hva du bør vite før du begynner å dyrke frukt

4 min å lese
Dele

Trestørrelse

De fleste frukttrær kommer i tre størrelser: dverg, halvdverg og standardstørrelse. Det må være kjent at rotskuddene som brukes til å produsere halvdvergtrær ikke påvirker størrelsen på treet i særlig grad, men heller bestemmer dets tilpasningsevne til jord og klima (spesielt vinterhardhet), sykdoms- og insektresistens og lang levetid. Trestørrelsene nedenfor gjelder ikke-beskjærte trær. Det beste er å beskjære trærne slik at du lett kan nå alle greinene – for plukking, beskjæring og sprøyting – når du står på bakken eller på en krakk eller kort stige.

Dverg: Lave trær (2-3 meter høye) trenger en plass på 2,5 m i diameter hver. Kortere trær er lettere å beskjære, sprøyte og høste fra. Frukten er normal størrelse; trærne begynner å bære frukt etter 3-5 år. Dvergtrær har kortest levetid.

Halvdverg: Mellomstore trær (3-5 meter høye) trenger en plass på 4,5 m i diameter. Årlig beskjæring er nødvendig for å opprettholde form og lengde. Denne varianten av tre produserer hundrevis av frukter per sesong. Du kan begynne å høste etter 3-5 år.

Standard: Store frukttrær som blir 7,5-9 meter høye og trenger en plass på 4,5-9 m i diameter avhengig av frukttype. Store trær gjør beskjæring, sprøyting og høsting vanskelig. Trærne begynner å bære frukt etter 3-5 år og har en levetid som gjør at barnebarna dine kan plukke frukt fra dem.

Multipodede trær: Er trær som har en eller flere slags frukt podet på samme stamme og som er ideelle for mindre områder. Fruktene modnes ikke samtidig, noe som betyr at du har frisk frukt i en lang periode.

Når du velger en trestørrelse, ikke glem å ta hensyn til hagen. Mindre trær krever at du bøyer deg under greinene når du komposterer eller klipper gresset.

Riktig beskjæring av frukttrær garanterer god fruktstørrelse og kvalitet. Du kan også bruke beskjæring for å kontrollere størrelsen på treet og få en art til å passe inn i det tradisjonelle landskapet, f.eks. frukthekker. Ulike typer frukttrær trenger ulike typer beskjæring for å fortsette å gi gode avlinger. Barnehagen din, eller en god bok om fruktdyrking, er den beste kilden til informasjon om hvordan du beskjærer. Det viktigste å huske på er at du som eier av treet kan bestemme størrelsen og slipper å la det vokse og bli for stort. Beskjæring vil hjelpe deg med det.

Plassering av planting

Sol: Frukttrær krever sol og noe vindbeskyttelse. Hvis det blåser for mye, har trærne en tendens til å vokse saktere og trenger også mer vann.

Jord: Undersøk jorda før planting – og finn ut hvilken jord som passer for trærne du har tenkt å skaffe. Sitrusfrukter liker sur jord; pærer foretrekker slam og leire med nøytral pH-verdi. Jorda bør være godt drenert bortsett fra plommer som foretrekker fuktig jord.

Terrenget: Unngå å plante frukttrær under en høyde eller i lavlandet der kjølig luft samles. Tidlig på våren dør blomstene ofte av frost på trær plantet i lavlandet.

Miljø: Plasser trærne nær en vannkilde. Trær som står i nærheten av et hus kan holde rådyr og andre skadedyr på avstand, men pass på å ikke plante dem så nært at sprøyting kan skape problemer. Modningsfrukt tiltrekker seg ville dyr, inkludert fugler, som etterlater avføring. Kirsebærtrær nær en terrasse gjør at utemøbler blir skitne. Høstfrukt tiltrekker seg hornets, noe som kan forårsake problemer.

Pollinering: Noen frukttrær er selvbestøvende mens andre trenger spesifikke pollineringspartnere for å bære frukt. Selv selvbestøvende trær får mer frukt hvis de kryssbestøves. Generelt er det lurt å plante to eller flere sorter av samme type frukt og dette er den beste måten å få en god høst på, men ikke glem at de skal blomstre omtrent samtidig. Et plommetre som blomstrer tidlig kan ikke kryssbestøve med et som blomstrer sent. Noen ganger kan et dekorativt villeple kryssbestøve tradisjonelle epletrær.

4 min å lese
Dele