Produktiv hagebruk

3 min å lese
Dele
person carrying vegetables

For å få hjelp med en produktiv grønnsakdyrking skal du følge disse 10 stegene:

Gleden det gir å gå gjennom hageområdene når du høster tomater, bønner, agurker og lignende til dagens måltider kan bare sammenlignes med kunnskapen om at du får den ferskeste, mest smakfulle og nyttige naturen kan skape.

Å dyrke grønnsaker er litt forskjellig fra alle andre typer hagearbeid. Det gir imidlertid mindre rom for feil. Å lykkes med å dyrke grønnsaker handler om å være konsekvent – ​​sørge for at vekstforholdene opprettholdes gjennom hele sesongen. Hvis du lar plantene tørke ut selv for en kort periode, eller glemmer å gjødsle, kan en stor del av avlingen gå til spille.

For å få hjelp med produktiv grønnsaksdyrking, følg disse 10 trinnene:

  1. Velg sorter som tilpasser seg lokalt
    Ikke alle grønnsaker trives overalt. Spør din lokale barnehage eller hagebutikk hvilke varianter som passer best for ditt hjemområde. Det kan være resistente sorter som tåler sykdommer som kan være tilstede i ditt område, eller som gir en bedre høsting i ditt klima.
  2. Plant til rett tid
    Normalt står det på frøpakkene når det er riktig tidspunkt å så dem. I noen regioner er dyrkingsperiodene svært korte og man må bruke dem med stor presisjon for å få en rik avling. Andre steder kan man plante flere ganger i løpet av sommeren og få lengre høsteperiode. Det beste er å spørre om råd i en lokal barnehage eller lignende.
  3. Förbered jorden på rätt sätt innan du sår
    Bruk rikelig med kompost eller gjødsel. Hvis du ikke bruker gjødsel som allerede inneholder nitrogen, tilsett gjødsel som gjør det.
  4. Altså på riktig måte
    Så frøene i riktig dybde og avstand og følg instruksjonene på frøpakkene. Grønnsaker som er sådd for tett gir dårligere avling. Hvis du skal plante stiklinger, pass på at du ikke setter dem for dypt slik at de råtner. Grav et hull akkurat dypt nok til å dekke røttene.
  5. Vann skikkelig
    Hold jorden jevnt fuktig slik at plantene ikke tørker ut, men heller ikke vann for mye. Vann dypt og la deretter jorden delvis tørke før du vanner igjen. Uregelmessig vanning vil redusere utbyttet av de fleste grønnsaker og få en del – f.eks. agurk og salat – etter smak bitter. Du får de beste resultatene ved å installere et vanningssystem koblet til en timer.
  6. Gjødsle regelmessig
    Å opprettholde kraftig vekst er viktig for nesten alle typer grønnsaker. De fleste bør få nitrogenholdig gjødsel minst hver fjerde til sjette uke. Du bør imidlertid være forsiktig med å overgjødsle, noe som kan gjøre at enkelte grønnsaker, spesielt tomater, produserer dårligere.
  7. Kompost
    Et lag på 5-8 cm med organisk materiale over røttene til grønnsaksplantene dine reduserer risikoen for ugress og bidrar til å forhindre endringer i jordfuktigheten, som forringer kvaliteten.
  1. Luking
    Ugress konkurrerer med grønnsaker om vann, næringsstoffer og sollys, og reduserer dermed avlingene. Trekk opp ugresset for hånd og bearbeid jorden ofte for å redusere ugresset så mye som mulig.
  2. Høst ofte
    Mange typer grønnsaker og spesielt bønner, squash, paprika og agurk slutter å produsere hvis du ikke høster ofte. Velg annenhver til hver tredje dag. Hvis du ikke kan spise alt du plukker selv, del det med venner og naboer.
  3. Hold øye med skadedyr
    Mange typer insekter liker ferske grønnsaker like mye som deg. Pass på skader forårsaket av insekter og beskytt plantene dine med insektmidler beregnet for behandling av grønnsaker.

3 min å lese
Dele