Hva er så bra med originale grønnsaker?

3 min å lese
Dele
person carrying vegetables

Den originale planten

En hybridplante, derimot, er det du vanligvis finner hos din lokale gartner. Det kan produsere frø som kan være sterile. Hvis de ikke er sterile, kan de gi noe annet enn morplanten. Hybrider kan ikke formere seg gjennom frø.

Originale grønnsaker har blitt veldig populære igjen. Hageeksperter diskuterer hva som skal regnes som ekte original, men de fleste er enige om at de bør være 40 – 50 år gamle for å bli regnet der. Noen planter er tusenvis av år gamle; de kan for eksempel allerede ha eksistert blant indianerfolkene eller i eldgamle afrikanske kulturer.

Hva er det som gjør de originale grønnsakene så fantastiske?

Smaken. Den fantastiske smaken er hovedargumentet for gartnere. Mange av disse originale plantene ble flyttet da lokale matprodusenter ble erstattet av langtransport og lang lagringstid, noe som ofte resulterte i at smaken ble ofret for noen tykkere skjell og raskere modning.

Modningsprosessen. Originale grønnsaker modnes sakte og gir avling gradvis. Mange, om ikke alle hybrider modnes raskt og samtidig, noe som gjør dem ideelle for kommersiell bruk.

For å spare frø. Med originale grønnsaker kan du lagre dine egne frø. Det betyr at du ikke trenger å kjøpe nye frø hvert år, noe som gjør det mer økonomisk. Disse frøene er også tilpasset din dyrking (klima og jord).

Lavere priser. Frø fra innfødte grønnsaker er ofte billigere; spesielt hvis du kan få fra andre dyrkere. Når du begynner å lagre frøene dine, vil de koste deg tiden og kreftene du trenger for å samle dem – du trenger ikke å bruke penger.

Historietimer. Vis originale grønnsaker har en interessant historie. Queen Acorn-squashen, opprinnelig solgt av Iowa Seed Company i 1913, er avledet fra en hjerteformet vintersquash dyrket av Dakotas Arika-indianere, som utviklet et squashhjerte som tåler lang lagring for å tjene til livets opphold.

women harvesting vegetables

Innfødte planter sammenlignet med hybrider

For noen gartnere er spørsmålet om originale planter, eller hybrider enten / eller et spørsmål, men det lønner seg å dyrke begge varianter.

  • For eksempel. i områder med mye nematoder er det lurt å velge nematoderesistente hybrider.
  • Hvis du sylter/bevarer avlingen din, kan hybrider gi deg nok moden frukt samtidig. Les mer om det under overskriften “Ta vare på innhøstingen din”.
  • For dyrkere som bruker containere er busklignende hybrider av agurk og squash (egnet for begrensede områder) bedre egnet enn de originale variantene med sine lange vinstokker.
  • Noen originale planter trenger en lang sesong for å modnes, og hvis hagen din har en kort vekstsesong, får du ikke noe å høste.
  • Noen innfødte planter mangler resistens mot sykdom og dør før de har gitt en rimelig høst hvis de har blitt smittet. Innovative frøselskaper tilbyr podede frøplanter; en original plante podet på en sykdomsresistent jordstengel. Disse podede plantene forbedrer høstingen for dyrkere i infiserte områder.

Det beste valget du kan gjøre er å blande og dyrke både innfødte planter og hybrider og prøve noe nytt hvert år. Du vil finne dine favoritter mens du har det gøy varierende.

3 min å lese
Dele