Hva passer med roser?

3 min å lese
Dele

Gode ​​planter for rosene

Stauder, ettårige, spiselige, urter og busker, alle passer kunstnerisk inn i roser.

For å finne de plantene som er best egnet, vei inn når de blomstrer, hvilken form og struktur de har, og fargen på bladene. Sørg for at de vokser under samme forhold, har samme behov som roser: solrik beliggenhet, mye vann og regelmessig gjødsling. Hvis du dyrker grønnsaker, velg egnede plantevernmidler.

Vet du ikke hvor du skal begynne? Med noen av artene nedenfor vil rosene dine være i utmerket selskap.

Frikart aster(Aster x frikarty – Lavendelblå tusenfrydlignende blomst som passer godt til fargen på mange roser. Selvsår lett. Herlig sammen med Floribunda eller buskroser. 60-90 cm høy og 45-60 cm i omkrets.

Korallklokker(Heuchera sanguinea) – Fargerikt bladverk i mange forskjellige farger (gulaktig, lysegrønn, burgunder, oransje, etc.). Velg varianter som utfyller hverandre eller gir kontrast. I de varmeste områdene, plant på øst- eller vestsiden av rosene slik at de gir skygge for korallklokker. De blir 15-25 cm høye og brede.

Daglilje(Hemerocallis) – Med sitt rike fonteneaktige bladverk dekker de stilkene på rosene godt. Trompetformede blomster som finnes i nesten alle farger. Dvergsorter som bør plasseres minst 30 cm fra rosene, ellers konkurrerer med rosenes røtter om plassen. Blir 45-75 cm høy og 45 cm i omkrets.

Pelargonier(Geranium art) – Bruk denne blomsterrike planten til å skjule rosestilker, spesielt hos de som vokser oppreist. Fordi den er lett å avle, lett å ta vare på og heller ikke angrepet av kaniner eller hjort, er den et godt valg. Blir 10-180 cm høy og 7,5-90 cm i omkrets.

Urter – De varierende fargene, teksturene og duftene gjør urter til et naturlig valg. Med sine aromatiske blader hjelper mange urter med å holde skadedyr borte fra rosene. Lavendel, spiselig salvie (velg dem med fargerike blader), gressløk, rosmarin, fennikel og timian.

Prydgress – Med sitt smale fonteneaktige bladverk er prydgress en fin kontrast til roser. Høyt gress skaper et dramatisk bakteppe for rettvoksende roser eller fanger blikket når de ruver over bakkedekkende roser. Et godt valg inkluderer bl.a. Lilla Fontain gress, Morning Light miscanthus og Elijah Blue fescue.

Salvia(Salvia arter) – Blomster i blått, lilla, rødt, hvitt eller rosa. Plant høyt bak eller ved siden av roser; sette mer lavtvoksende rundt rosestilkene. Tiltrekker ikke kaniner eller hjort. 60-150 cm høy og 60-90 cm i omkrets.

Frøplanter med sølvfargede blader – Disse passer utrolig godt til roser fordi sølv fremhever andre farger og får dem til å se mer intense ut. Bruk korte sølvskjønnheter for å sette nær bunnen av rosestilkene og store varianter mellom og ved siden av for å skape kontrast. Prøv følgende arter. Dusty Miller (se bildet over), Artemisia, Lammeøre, lavendel, rosa (Dianthus) eller santolina.

Klassisk selskap for roser
Andre planter som ofte settes sammen med roser for å skjule bunnen av roseplanten er duggdekke, blåklokker og iris. Forvent ridderspore, fingerblomst og dahlia som fyller seg vakkert mellom roser. Legg til klematis og løker – tradisjonelle vårblomster og sommerskjønnheter som liljer – for å utvide og fremheve.

3 min å lese
Dele