Hvordan plante barrotroser

2 min å lese
Dele

Ta vare på rosene dine

Her er noen gode tips for å gi rosene dine en god start:

  1. Bløtlegg røttene over natten. Fjern emballasjen og legg røttene i en bøtte med gjørmete vann (leiren fester seg til røttene og hindrer dem i å tørke ut når de plantes ut). La dem stå minst over natten. Hvis du ikke har mulighet til å plante dem ut umiddelbart, hold pakningen rundt røttene fuktig til det er på tide å plante dem ut. Hvis det tar flere uker, plant dem midlertidig i en beholder. Og hold jorda fuktig.
  2. Velg et solrikt sted. Roser trenger minst 6 timer med direkte sollys om dagen for å trives. Blir de mindre, blir de mindre motstandsdyktige og får færre blomster.
  3. Sjekk jordens pH. Grav en tilstrekkelig bred og dyp grop slik at røttene kan passe godt inn i den. Få testet pH-verdien slik at den er innenfor det roser trives i (5,5-7, 0). Få hjelp av f.eks. en barnehage for å teste din jord og hvordan du eventuelt kan justere pH-verdien.
  4. Sjekk at det er god drenering. Fyll gropen med vann, la den renne av og fyll den igjen. Hvis den ikke har tørket helt innen 24 timer, har du sannsynligvis problemer med dreneringen. Den enkleste måten er å plante et annet sted eller å plante i beholdere eller i høye blomsterbed.

  1. Plant riktig. Bland jorda du gravde opp med like mye organisk materiale, f.eks. kompost eller barkflis. Ha litt av blandingen i bunnen av gropen, slik at det dannes en kjegleformet haug. Se nøye på roseplanten. Fjern skadede eller døde røtter. Spre røttene over haugen og sjekk dybden på gropen. Roseplanten bør plantes på omtrent samme dybde som før (du kan se fargen på stilken hvor) og med knoppdannelsen på stilken (der det har dannet seg en bule) over bakken. I kaldere klima bør planten plantes flere cm dypere, slik at knoppdannelsen dekkes av jord.
  2. Fyll gropen med jord og lag en vanningskanal rundt planten. Vann rikelig. Hvis nivået på planten må justeres, kan du trekke planten forsiktig opp til riktig nivå.
  3. Dekk bakken godt. Velg organisk materiale f.eks. passende kompost eller barkflis. Dekk flere cm over knoppdannelsen. Dette forhindrer at stilkene tørker ut.
  4. Så snart planten begynner å få blader, fjern komposten fra stilkene og gjødsle. Beskytt mot skadedyr og sykdommer med plantevernmidler spesielt utviklet for roser. Følg nøye bruksanvisningen på etiketten.

2 min å lese
Dele