Lær deg å gjødsle riktig i hagen

5 min å lese
Dele

For å få en frodig og vakker hage trenger plantene og blomstene dine masse god næring. Ved å lære deg å gjødsle riktig, kan du med noen enkle grep ta plantene og hagen din til nye høyder. Det finnes imidlertid mange forskjellige gjødseltyper, der de ulike typene egner seg for ulike planter. Mange planter har nemlig helt unike næringsbehov og trenger derfor bestemte mengder næringsstoffer for å kunne fungere optimalt. Vi gir deg gode råd for hvordan du får en så god vekst som mulig, og viser deg hvilken gjødseltype du bør velge til plantene dine.

Hvorfor bør du gjødsle plantene dine?

De fleste ønsker seg en grønn og velholdt gressplen, store blomster i blomsterbedet og frodige felt med frukt, bær og saftige grønnsaker. Men for å oppnå dette trenger plantene både vann og masse gode næringsstoffer. Når du vanner plantene dine, får de hjelp til å hente opp næring fra jorden, men dette forutsetter at jorden er tilstrekkelig næringsrik. Dette sørger du for ved å gjødsle jorden. Akkurat som oss mennesker, trenger også plantene næring for å kunne vokse seg store og velfungerende. Planter trenger energi og plantenæring både for å puste, transportere vann, danne frø, blomstre og forsvare seg mot ytre faktorer. Næringsmangel kan derfor resultere i dårlig vekst, misfargede blader og en redusert motstandskraft mot varme, kulde og skadedyr.

Hvilke næringsstoffer trenger planter?

Alle planter trenger det som kalles NPK – N står for nitrogen, P står for fosfor og K står for kalium. Disse næringsstoffene er nødvendige i ulike variasjoner og mengder, avhengig av hvilken plante det gjelder. Ulike gjødseltyper har derfor ulike sammensetninger av disse tre næringsstoffene. Enkelt forklart bidrar nitrogen til bedre plantevekst, mens fosfor og kalium fremmer spiring, planteformering, blomstring og fruktdannelse. I tillegg til nitrogen, fosfor og kalium, trenger plantene også mindre mengder av andre spor- og næringsstoffer. På grunn av ulike næringsbehov, finnes det derfor ulike gjødseltyper som er spesielt tilpasset ulike plantebehov.

Ulike gjødseltyper for ulike planter

Det kan være vanskelig å vite hvilken gjødsel du trenger til de ulike plantene dine. Gjødsel deles vanligvis inn i naturgjødsel og kunstgjødsel, der kunstgjødsel er kunstig fremstilt for å oppnå et rask og effektivt opptak i plantene. Naturgjødsel er basert på avføring fra høns, ku og hest, og bidrar til et bedre mikroliv i jorda som fremmer friskere planter og bedre rotvekst. Nedenfor gir vi deg en enkel oversikt over ulike gjødseltyper, og hvilken gjødsel som egner seg best for ulike planter.

Gjødsel for allsidig bruk

Hønsegjødsel og helgjødsel er allsidige gjødseltyper som kan brukes på de fleste planter. Hønsegjødsel er et langtidsvirkende og rent naturprodukt som inneholder mye nitrogen, og dermed bidrar til bedre plantevekst. Dette er en gjødseltype som sørger for god avling og blomstring, i tillegg til at den øker næringsopptaket og vannbalansen i plantene. Hønsegjødsel er en slags universalgjødsel som kan brukes på de fleste planter, inkludert trær, blomster, grønnsaker, inneplanter og på gressplenen. Du kan også bruke hønsegjødsel på thuja-busker og andre hekker og busker i hagen. Hos oss finner du Trim Hønsegjødsel som kan brukes på alle slags vekster, og som sikrer deg sunne og sterke planter gjennom hele sesongen. Denne hønsegjødselen er helt naturlig og kan blandes sammen med plantejorden din for å gi ekstra næring og kjærlighet til hele hagen din!

Trim Hønsegjødsel

Hønsegjødsel er som helsekost for plantene dine! Hønsegjødsel er en av de mest allsidige gjødseltypene du kan bruke i hagen din, og alle planter og blomster vil dra god nytte av å få tilført Trim 100 % naturlig hønsegjødsel. I tillegg kan du også gi hønsegjødsel til stueplantene dine. Så hvis du ønsker å ha en universalgjødsel du kan bruke til plenen, trær og busker, i blomsterbedet samt til innedyrking og stell av stueplantene dine, så er hønsegjødsel midt i blinken. Hønsegjødsel vil gi deg sterke, sunne og friske vekster som gir god avling og blomstring med høyt næringsopptak og god vannbalanse.

Gjødsel for grønnsaker

Det blir stadig mer populært å dyrke sine egne grønnsaker, enten i små kasser på verandaen eller i store og frodige grønnsakshager. Med riktig gjødsel til grønnsaker får du i tillegg raskere og mer smaksrike avlinger, der grønnsakene får en flottere farge og høyere næringsinnhold. I tillegg blir også avlingene større og mer innholdsrike. Ved å gi plantene dine en egen grønnsaksgjødsel, sørger du for at røttene utvikler seg bedre, som dermed sikrer bedre vann- og næringsopptak. Vi tilbyr Trim Grønnsaksgjødsel som gir plantene dine en skikkelig næringsboost for grønnere og sterkere planter. Ved å gi plantene dine grønnsaksgjødsel 1–3 ganger i løpet av sesongen, oppnår du opptil 38 % større avlinger! Vi tilbyr også Trim Tomatgjødsel for deg som trenger gjødsel til tomatplanter, og som vil dyrke frem dine egne store, røde og solmodne tomater. Begge gjødseltypene er 100 % naturlige og består av organisk-mineralsk gjødsel. De egner seg derfor godt for deg som vil bedrive økologisk dyrking av grønnsaker.

Trim Tomatgjødsel

Å dyrke tomater kan være veldig gøy, men også veldig mislykket hvis man ikke gjør det riktig. Tomatplanten trenger en solrik vokseplass og riktig gjødsel for å kunne gi deg noe tilbake. Drømmer du også om store, røde og solmodne tomater på terrassen, som smaker like godt som de lukter? Ja, da er Trim 100 % naturlig tomatgjødsel produktet for deg. Det blir stadig mer og mer populært å dyrke grønnsaker hjemme til eget bruk. Det skal heldigvis ikke så mye til for å kjenne på tilfredstillelsen av selv å ha produsert miljøvennlig mat på en bærekraftig måte, og i tillegg nyte hvor godt det smaker!

Gjødsel for blomster

Ved å gjødsle blomstene dine med egen blomstergjødsel oppnår du blant annet grønnere blader og sterkere farger. Den bidrar også til å danne flere og bedre røtter samt raskere vekst på blomstene dine. Blomstergjødsel kan brukes både i blomsterbedet og i blomsterkrukkene dine, og sørger for vakrere blomster gjennom hele sommeren. Tilsett blomstergjødselen etter at blomstringen har begynt – gjerne på den kaldeste tiden av døgnet. Spre den rundt plantene og jobb den lett ned i jorden. Sørg for at du vanner godt etterpå. Det beste resultatet med blomstergjødsel får du mellom april og juli, da blomstringen er på sitt mest aktive. Hos oss finner du Trim Rhododendrongjødsel som gir plantene dine en lang blomstring og en intensiv blomsterduft. Rododendron er manges favoritt i hagen, og den kommer også i mange forskjellige fargevariasjoner. Sørg derfor for at din rododendron ser helt fantastisk ut, ved å sikre at den får akkurat de spor- og næringsstoffene den trenger.

Gjødsel for gressplenen

Gressplenen er også en plante, og derfor er det viktig å sørge for at gresset får alle de næringsstoffene det trenger for å holde seg pent og grønt. For å holde gressplenen i god stand, bør du gjødsle den regelmessig mellom vår og sensommer. Den første gjødslingen bør finne sted i midten av april – avhengig av værforholdene – og deretter gjentas 2–3 ganger i løpet av sesongen. Det er bedre å gjødsle lite og ofte, og sørg for at du sprer det jevnt utover for å unngå å svi gresset. Pass på å gjødsle like før det regner, slik at det løser seg raskere opp og blir lettere tilgjengelig for røttene. Ved å gjødsle regelmessig, holder du plenen din pen, grønn og mosefri – mose trives nemlig dårlig i næringsrikt gress som har det bra!


5 min å lese
Dele