Potteplanter: vanlige problemer

4 min å lese
Dele

Det første du gjør

Etter å ha kjøpt potteplanten blir den ofte plassert et sted i et rom som pynt og den får litt vann for at den skal fortsette å vokse. At du lar den stå i sin originale potte, med blomsterjord og plassere den i en ytterpotte er ikke bra i lengden.

Gode ​​rutiner når du har skaffet deg en ny potteplante:

  • De første ukene, la planten venne seg til det nye miljøet ved å la den stå i potten.
  • Så når den har tilpasset seg, planter du den om i en ny potte.
  • Bruk jordbasert kompost; kompost uten jord er spesielt i de tørre forholdene, som vanligvis råder innendørs, umulig å få fuktig igjen når den først har tørket. Den har knapt noen næringsverdi igjen da heller. Jordbasert kompost holder lettere på fuktigheten og inneholder dermed mer næring.
  • Det er viktig at planten plantes i like mye blomsterjord som før.
  • Sett gryten på en tallerken slik at grytebunnen eller vannlekkasjen ikke skader noen møbler.
  • En blanding av steiner, skjell og glasskuler ser vakkert ut og bidrar til å holde jorda fuktig.

Vanning av potteplanter

For lite vann er et stort problem, spesielt hvis du ikke har for vane å vanne regelmessig. Uregelmessig vanning påvirker veksthastigheten og helsen til potteplanten. Regelmessig vanning er å foretrekke. Få rutiner.

Råtnende blader er et av de første tegnene på at planten ikke får nok vann. Så visner de og blir brune. Alle potteplanter, inkludert sukkulenter, må vannes fra tid til annen. Planter med mange brede blader, som f.eks yuccapalmer og fatsias, trenger mye vann og tørker lett ut. Les plantens etikett og følg rådene om vanning.

Når du vanner potteplanter, gjør det direkte på bakken. Unngå å vanne selve planten. Det skal være hull for drenering i bunnen av potten slik at overflødig vann kan renne ut. Dersom kjelen ikke har slike hull, må du vanne sakte slik at fatet under kjelen ikke blir overfylt – eller enda verre at du lar fatet stå full av vann. Få planter trives med å stå i vann og røttene råtner lett hvis dette er tilfelle.

Noen ganger kan planter dø av overflod. Å vanne for mye kan være like skadelig som å vanne for lite. At du har vannet for mye kan ses i at bladene gulner og at stilken råtner, og at planten noen ganger blir angrepet av soppsykdommer. Tilstrekkelig vann for potteplanter er best.

Generell informasjon om stell av potteplanter

Fjern raskt visne blomster og råtnende og døde blader. Det forhindrer infeksjon og råte av planten.

Akkurat som pynt eller annet i hjemmet, kan potteplanter bli støvete. Det ødelegger ikke bare planten, men det har også en skadelig effekt på dens helse. Bladene kan ikke “puste” ordentlig og plantene blir mer utsatt for skadedyr og sykdommer. For å unngå dette, tørk regelmessig av bladene på både topp og bunn med en fuktig klut for å fjerne støv og samtidig gjøre dem vakrere.

Sentralvarme gjør inneklimaet veldig tørt og det er ikke bra for potteplantene. Spray dem derfor regelmessig med vann. Det er viktig for plantene dine. Øk luftfuktigheten ved å plassere skåler med vann i nærheten av varmeelementene. Det er bra for både planter og mennesker.

Temperaturendringen mellom dag og natt kan skade plantene. De som står i vinduene er de mest utsatte, så sørg for at de er innenfor gardiner eller persienner og ikke mellom disse og vinduet; ingen planter liker drag.

Trenger potteplanter lys?

Sørg for at potteplanten din er i dagslys. De fleste planter vil at lyset skal trives og trives hvis de er mørke. Men det er de som ikke liker direkte sollys og setter du disse i et solfylt vindu vil de lide av det. Alle potteplanter liker å stå lyst for å trives, men ulike arter vil ha det mer og andre mindre. Det er nødvendig å finne ut hva slags belysning en potteplante trives best i. Å snurre potten noen ganger kan hindre at bladene begynner å gulne.

Gjødsling av potteplanter

Potteplanter må befruktes; spesielt når de får knopper. Å plassere en passende gjødsel ved siden av vannkannen vil hjelpe deg å huske det.

En god løsning er å sette planten ut i hagen og sette den på terrassen, eller terrassen om sommeren og når det ikke er fare for frost. Regn renser planten og frisk luft gir den nytt liv.

4 min å lese
Dele