Slik forebygger du maur i hage og hus

5 min å lese
Dele

Når våren er i anmarsj, er det ikke lenge før også maurene dukker opp. Men hvorfor oppsøker egentlig maurene hjemmene våre, og hva kan vi gjøre for å bekjempe dette? Det viktigste du kan gjøre er å forhindre at de i det hele tatt etablerer seg på tomten din. Det er alltid enklere å forebygge enn å eliminere, og vi gir deg gode råd om hvordan bli kvitt maur i hagen og boligen.

Vanlige maurtyper i Norge

Maur er en naturlig del av den norske naturen, men de færreste setter pris på at de dukker opp i egne hus og hager. I Norge finnes det mer enn 60 ulike maurarter, der de vanligste artene er skogsmauren, stokkmauren og jordmauren. Det er gjerne disse som lever blant oss mennesker, hvor den vanligste av dem er den svarte jordmauren. Denne maurtypen kalles også for sukkermaur, ettersom de er veldig glade i sukkerholdig mat. Den største maurtypen i Norge er stokkmauren, og det er denne som kan gjøre mest skade hvis den får etablere seg i hjemmene våre.

Forebyggende tiltak mot maur

Maur kan etablere seg både inne og ute, men hvis du har en velholdt eiendom og et våkent blikk, kan du bidra til å forebygge slike problemer. Det første du bør gjøre er å foreta en nøye inspeksjon av tomten din. Jordmauren bygger ofte reiret sitt i jord eller sand, så slike elementer bør undersøkes og eventuelt fjernes. Det er heller ikke uvanlig å finne reir under terrassen eller plattingen, da denne gir ly, varme og fuktighet samt lett tilgang til mat fra blomster og mennesker. Det er heller ikke uvanlig at maurene etablerer seg inntil husvegger, bak vedstabelen eller nedi sandfylte steinheller i oppkjørselen.

Gode råd for å fjerne maur i hagen

 • Kontroller blomsterbed og sandfylte steinheller i oppkjørselen, da dette er populære steder for mauren å danne reir. Velg grus i stedet for sand ved legging av steinheller.
 • Fjern gamle stubber og råttent treverk i hagen, og unngå å stable veden oppover husveggen.
 • Legg stein i stedet for blomsterbed inntil grunnmuren, eventuelt ha litt avstand mellom bedet og selve husveggen.
 • Velg blomster og planter i hagen som bladlusa ikke liker, ettersom bladlusa tilstrekker seg masse maur.
 • Unngå å la mat ligge ute i hagen, og pakk bort matvarer etter måltidene. Maur elsker søte matvarer som syltetøy, kaker og brus, så denne typen bør oppbevares utilgjengelig. Finner maurene en god matkilde, legger de også ut duftspor som gjør at andre kan følge etter. Dermed dannes de karakteristiske maurstiene.

Slik forebygger du maur i boligen

Det første du bør gjøre når du finner maur inne i boligen, er å forsøke å identifisere årsaken. Det kan være så enkelt som at maurene har funnet en matkilde i huset, som deretter fraktes ut og tilbake til reiret. Fjerner du matkilden, fjerner du dermed problemet. Hvis det har oppstått maurstier inne, er det også viktig at du vasker på disse områdene. Maurene etterlater duftspor som tiltrekker seg andre maur, og derfor bør du vaske med såpevann for å fjerne disse. Hvis maurene allerede har etablert reir i huset, tilbyr vi ulike middel mot maur inne. Hvis du setter ut maurgift, frakter maurene denne giften tilbake til reiret, slik at hele kolonien forgiftes og elimineres. Det er derfor viktig at du ikke dreper maurene, men lar dem ta med seg giften. Reirene lages vanligvis i gulv, tak og yttervegger, og særlig i soloppvarmede vegger og gulv med varmekabler. Det er særlig stokkmauren som medfører skade på bygninger, ved at de gnager på tre- og isolasjonsmaterialer som de bruker i reiret sitt. Slike angrep skjer vanligvis på fuktig og råteskadet treverk.

Gode råd for å forhindre maur inne:

 • Fiks eventuelle fukt- og råteskader, og sørg for at huset er fritt for fuktighet.
 • Ta ut søpla hver dag og tørk over kjøkkenbenken etter matlaging, særlig om våren og sommeren.
 • Husk å oppbevare matvarer i tette beholdere, og særlig sukkerholdig mat bør oppbevares utilgjengelig.
 • Sørg for at matskåler til kjæledyr vaskes regelmessig, eventuelt fjern dem mellom hvert måltid.
 • Fjern busker og greiner som berører huset, da dette gir enklere tilgang for maurene.
 • Sikre alle inngangspartier, og tett sprekker i fasade, dører og vinduer. Kontroller at kjellervinduer er helt tette.

Effektive midler for å bekjempe maur

Vi tilbyr effektive bekjempelsesmidler, enten du trenger middel mot maur i hagen eller middel mot maur innendørs. Hos oss finner du blant annet Kvitt Mikrogranulat som kan brukes med omgående virkning utendørs, maurlokkbokser for inne- og utebruk samt Kvitt Maurspray. Sistnevnte er en allsidig spray mot maur som også motvirker andre krypinsekter. Spray den der insektene ferdes, som for eksempel ved sprekker i gulvlister, rundt vann- og avløpsrør eller ute på terrassen. Med Kvitt Maurlokkeboks og Kvitt Q Maurlokkeboks, bekjemper du sukkermaur ute og inne, der 1–2 bokser er nok til å eliminere en hel koloni. Plasser boksene i nærheten av maurstien eller der hvor maurene ferdes, slik at maurene frakter giften tilbake til reiret.

Kjerringråd mot maur

Det finnes også andre metoder du kan bruke for å kvitte deg med uønskede maur. Enkelte bruker salt mot maur, men du kan også prøve malt kanel da denne har en duft som virker avstøtende på maur. Bakepulver er også et alternativ, det samme er Tabasco, som naturlig nok har en avstøtende effekt på maurene. Prøv å spre noen av disse ingrediensene innen- eller utendørs, gjerne i blomsterbedet eller blomsterkrukkene dine for å se om det fungerer. Det sies også at peppermynte- og lavendelolje har en avskrekkende effekt på maur, og kan blandes i vann og sprayes rundt vindus- og dørkarmer for å hindre maurene fra å komme inn i huset. Et annet råd mot sukkermaur er rett og slett å bruke vannslangen for å spre dem utover. Det vil ikke drepe dem, men ved regelmessig vanning vil de sannsynligvis forflytte seg til et tørrere og tryggere område.

5 min å lese
Dele