En välskött gräsmatta är både vacker och robust

Plenen er sentrum i hagen! Når plenen er godt vedlikeholdt, er det tette, grønne teppet et vakkert skue og et fantastisk sted for hele familien.

En fin plen gir avlastning til hageplantene og i godt trimmet tilstand er den robust og derfor motstandsdyktig mot slitasje fra sommeraktiviteter. Det lønner seg å gjøre noe ut av plenen som hagens samlingspunkt.

Stell av plenen

For å få en tett og slitesterk plen må du gjødsle minst 3 ganger i løpet av sesongen. Det finnes ulike varianter som også kan bekjempe ugress og mose samtidig. For å få et jevnere resultat kan du bruke en spreder.

Et teppe av gress

Regelmessig klipping holder plenen i form og gjør den tett og sterk, noe som gjør det vanskelig for ugresset å trives.

Gress skal klippes – ikke klipp!

Pass på at klipperens kniver er slipt. Pass på klippehøyden: Mellom 3,5 til 5 cm passer for de fleste gress. Klipper du mer bruker gressplanten alle kreftene sine på å lage en ny topp og da svekkes rotsystemet.

Gressklipping

Vanlig hårklipp ca. en gang i uken – fremmer gressvekst og er det viktigste i stell av enhver plen. I prinsippet er det viktig å klippe plenen til en tredjedel eller halvparten av høyden før klipping. Den laveste klippehøyden er 3-3,5 cm og du bør ikke gå under den. Hvis gresset klippes for kort, bruker planten all energi på nye bladskudd og rotsystemet svikter.

Bruk alltid en gressklipper med skarpe kniver, som reduserer sykdommer i gressets klippeflater. Hvis gresset er kort under klipping, kan gressklippet forbli. Det er en viss næring i det. Ellers blir gresset samlet og kompostert.

Vanning

Selv om en plen kan brennes helt i løpet av en tørkeperiode, blir gresset grønt igjen når det kommer nedbør. Vanning av plenen bør derfor som hovedregel vurderes.

Ønsker du en grønn plen hele sommeren, bør vanning kun skje under klar tørke. Hvis du har begynt å vanne, er det nødvendig å fortsette tørkeperioden ut. Små vannmengder øker gressets behov for fuktighet. Derfor er vanning tilsvarende 25 mm å foretrekke.

Vanning gjøres best om kvelden for å redusere fordampning. En nysådd plen vannes om morgenen.

En godt gjødslet plen er sterk

Plenen trenger næring for å bli tett, sterk og motstandsdyktig mot ugress, slitasje og tørkeperioder. Mose og ugress er planter som nøyer seg med mye mindre enn gress. Derfor må man gjødsle for å få en rikelig gressplante.