Å dyrke en squash primer

3 min å lese
Dele
squash in box

Disse hurtigvoksende sesongfavorittene kan sås direkte i hagen fra frøposen. Vintersquash, som kan dyrkes ved siden av sine sommersøskenbarn, fortjener navnet sitt da den kan lagres hele vinteren.

Takket være det faktum at de inneholder vitamin C, fiber, antioksidanter og betakaroten, bekjemper squash, disse fordelaktige “kraftverkene”, sykdommer. Særlig vintersquash bidrar til god helse.

Varme er trikset

Å lykkes med squash avhenger av å ha en varm jord. Frø trenger en tjuegraders jord for å spire. Et alternativ er å dekke jorda med svart plast tidlig på våren for å varme den, men ikke bløtlegg squashen før den er helt uten risiko for frost. Squash er følsom for frost både i begynnelsen og slutten av vekstsyklusen – fortynnede planter overlever ikke kulde og modnende squash kan bli skadet av høstfrost.
Fjern den svarte plasten på sørsiden for å unngå overoppheting av jorda.

Planting og gjødsling

Så squashen direkte i den varme jorden. Så tre frø per stabel med 45 cm mellom stakkene. Eller sett frø med 15 cm mellomrom i rader. Når plantene har blitt 5 – 8 cm, tynnes det slik at det er 30 cm mellom sommersquashplantene og 45 cm mellom vintersquashplantene.

Vintersquash vokser raskt og vinrankene deres kveler alt i veien. Hvis mulig, plant vintersquashen på kanten av hagen og rett vinstokkene fra midten av hagen. Vinranker som kommer ut i plenen kan ødelegge gresset fullstendig og få det til å gulne for tidlig.

Kompost før såing. Squash trenger generelt ikke mer gjødsling i vekstsesongen. For mye nitrogen begrenser utbyttet. Hvis bladene ser ut til å falme, kan du spraye dem med alger eller fiskeemulsjon.

Innhøsting

Høst sommersquashen når den er tynn og høst ofte. Skjær dem av med en skarp kniv og la et stykke stilk følge med. Når det gjelder vintersquash, ta med minst 2 – 3 cm av stilken. Følg tipsene for squashhøst nedenfor:

  • Gul sommersquash: Høst de avlange når de er 10-12 cm lange mens skinnet fortsatt er tynt nok til å spise. De buede variantene har tykkere skall. Plukk disse når de har blitt 10 -12 cm.
  • Squash: Sjekk vinstokkene daglig så snart de begynner å bære frukt. Ta dem tynne, 10-12 cm lange. Kvaliteten deres har en tendens til å forringes etter 10-15 uker. Så dem med en måneds mellomrom for å forlenge innhøstingstiden.
  • Rund squash: Høst dem når de er mellom 5- 8 cm i diameter. Vinrankene gir avkastning gjennom hele sommeren.
  • Vinter squash: For høsting av vintersquash er det viktig å vente, vente og vente igjen. Ikke høst vintersquash før stilkene begynner å tørke ut og visne, eller når huden er så hard at du ikke kan klippe den med neglene (gresskar er et unntak, de har en myk hud). Høst alt før den første frosten. Frostskadde har kortere lagringstid.

Sett vintersquashen i sollys i 10 dager. Hvis det er fare for frost, dekk dem til i løpet av natten eller flytt dem til et lunt sted. Dette gjør at skallet stivner, noe som er nødvendig for vinterlagring. Stilken er også nødvendig for vellykket lagring. Bær aldri squashen i stilken. Bruk først de som har en avbrutt stilk.

Vintersquash finnes i mange varianter: Acorn (eikenøtt), Buttercup (smørblomst), Butternut, Hubbard, Turban, Banan, delikat og gresskar. Butternut og Buttercup får bedre smak etter noen ukers lagring, så spis de andre variantene først.

3 min å lese
Dele