tomatoes on balcony

Velge en beholder

Du lykkes best hvis beholderen er minst 40 cm bred og dyp. Store beholdere passer best til paprika og tomater. Beholdere laget av tre, leire eller masse varmer ikke jorden like mye som plastbeholdere gjør. Velger du leire, velg en glasert som hindrer vannet i å fordampe gjennom sidene.

Unngå mørke farger hvis du bruker plast; de absorberer sollys, som varmer opp jorda og koker røttene. Halve whiskyfat passer godt. Og også 20-liters bøtter.

Uansett hvilket materiale du bruker, må det være dreneringshull. Plasser beholderen på murstein eller lignende for å forbedre dreneringen.

Bruk god jord

I en beholder får røttene bare det du gir dem. Gi plantene et godt underlag ved å kjøpe blomsterjord som du blander med like mye varme eller ormekompost. Husk å tilsette tomatgjødsel eller kalsiumtilskudd. Kalsium er viktig for modning av tomater og paprika. De fleste tomatgjødsel inneholder kalsium. Disse egner seg også som gjødsel til paprika.

Ikke fyll beholderne helt til kanten; la en margin på 2 – 5 cm for kompost. Bruk barkpellets, strimlet bark, kompost eller burlap. Kompost reduserer fordampning og bidrar til å holde temperaturen nede. Hvis du dyrker tomater eller paprika i sterkt sollys på en terrasse eller garasjeoppkjørsel, setter du grønnsaks- og/eller blomsterkassene tett sammen for å isolere tomat- og paprikarøttene.

peppers

Brønner og vannforsyning

Hold alltid jorda fuktig. På forsommeren, vann sjeldnere siden røttene ennå ikke har fylt beholderen. Når planten har vokst og sommervarmen kommer, bør du vanne daglig. Pass på at vannet blir absorbert av jorda og ikke bare renner gjennom det trange rommet som kan dannes mellom tørr jord og beholderen.

Tomater og paprika dyrket i containere må befruktes oftere enn de som vokser direkte i bakken. Hver gang du vanner, skyller du av noe av gjødselen slik at du må fortsette å gjødsle gjennom hele sesongen. Gjør det hver tiende dag. Spray bladene med bladgjødsel, f.eks. med tang eller fiskeemulsjon hver tredje eller fjerde uke.