Å dyrke spiselige planter i drivhuset ditt

4 min å lese
Dele
greenhouse in garden

Hvordan dyrke forskjellige avlinger

Når du dyrker grønnsaker og frukt i et drivhus, kan du forlenge sommervarmen og lyset og gi dem mer tid til å utvikle smakene sine, mens utelivet kanskje ikke har sjansen til å modnes helt før høstrushet kommer.

Fordi drivhus beskytter planter mot vær og vind, kan de sås direkte fra frø og dermed spire og gro uten problemer.

Følgende guider deg kort til utvalget av avlinger du kan dyrke i dem:

Basilikum

Basilikum vokser bedre i drivhus fordi den trenger et lunt sted, varme og lys. Det er enkelt å kjøpe fullvokst basilikum, så det er verdt innsatsen å dyrke litt mer uvanlige varianter for så å bruke dem når de har blitt fullvoksne.

Lilla basilikum, bredbladet Napoli-basilikum og småbladet gresk basilikum er alle veldig aromatisk velsmakende og kontrasterende. Alle sorter trenger samme type klima, de skal gjødsles med frittrennende kompost og de skal vannes om morgenen.

For å få dem busket høsting ved å plukke fra toppen av stilkene.

basil pot

Paprika og paprika (chilipepper)

Både paprika og allehånde egner seg utmerket til dyrking i drivhus. Du sår frøene om våren når de er 20°C eller mer og når veksten har kommet flytter du dem over i små potter der de kan vokse før du planter dem ut i større beholdere.

Du kan høste på sensommeren og tidlig høst.

Sitrusfrukt

Disse anses ofte som vanskelige å dyrke, men i virkeligheten er de enkle å ta vare på og passer perfekt i de frostfrie drivhusene der de hvite blomstene deres vil avgi en nydelig duft.

Minimum 10 ° C er nødvendig for at frukt skal dannes og modnes. Ikke plant stiklinger fordi de vil ikke bære frukt før de er for store til å ha i et drivhus. Kjøp heller et ungt tre og legg det enten i spesialkompost for sitrustrær eller i kompost blandet med grov sand.

Vann rikelig om sommeren, men mer sparsomt fra høst til vår, når beskjæring også kan gjøres.

Agurk

Inntil nylig ble agurker vanligvis dyrket i drivhus, men nå finnes det hardføre hybrider som også kan dyrkes utendørs. Det er imidlertid lettere å dyrke den tradisjonelle agurken i det beskyttende miljøet som et drivhus gir. Da kan du også begynne å høste allerede ved midtsommer.

Frøene skal sås liggende på siden ved 20 ° C og veksten skal vokse ved en minimumstemperatur på 15 ° C. Deretter planter du dem ut i drivhus-blomsterbed eller spesielle poser.

Vinrankene må enten bindes til høye pinner eller henges opp festet til strengene fra taket.

Urter

Urter slutter enten å være produktive eller så dør de helt. Men graver du dem opp og legger dem i potter og gir dem jevn temperatur og mye lys, varme og vann, kan du få dem til å gro igjen.

Drivhuset er også et egnet sted for mindre hardføre urter, f.eks. sitrongress som er en populær ingrediens i thailandsk mat.

Salatblad

Salat og andre salatsorter kan sås tidlig i drivhus enn utendørs, noe som gir våravling. Sommervarme egner seg ikke for salatdyrking, men når høsten gjør det kjøligere går det bra igjen.

Har du brukt dyrkingsposer til tomater og agurker, kan du da ha dem til salatfrøplanter som nøyer seg med den lavere gjødselgraden som blir igjen i posene.

For best resultat, velg salatvarianter som anbefales for sommer- og vinterhøster.

Jordbær

Når jordbær dyrkes i drivhus, utsettes de ikke for snegler eller andre skadedyrangrep, og råtner heller ikke på grunn av for våt jord. De gir også bedre høsting og får som regel mer smak. Plantene må imidlertid skiftes ut årlig.

Plantene i potter settes i drivhuset på senvinteren eller tidlig på våren; når de blomstrer, må de bestøves for hånd med en børste eller børste.

Deretter skal plantene gjødsle hver uke med flytende spesialgjødsel til fruktene begynner å bli røde. De bør plukkes når de er jevnt røde.

Tomat

Å kunne høste fullt med søte, smakfulle tomater som har modnet på stedet er noe av det beste med å dyrke i drivhus.

Ulike typer tomater kan dyrkes, så det er best å velge mange varianter, alt fra bifftomater til cherrytomater. Enten i containere eller direkte i bakken. La aldri jorda tørke ut.

Sideskudd skal rengjøres regelmessig og hovedstammen skal støttes av hyssing eller pinner. Hovedstammen bør kuttes av når den har fem til seks blomsterstander.

4 min å lese
Dele