2 min å lese
Dele
Ma cutting fruit tree

Bygg et vakkert tre

Det som er viktig er å opprettholde en balanse mellom treets vekst og mengden og størrelsen på fruktene. Beskjæring betyr at treets næring er fokusert på fruktene.

Det er veldig viktig å begynne å beskjære og etablere veksten fra det aller første året av treet. Fjern eventuelle døde eller syke deler for å la kartet utvikle seg. Det hjelper treet å fokusere på å bære frukt fra begynnelsen.

Ulike typer frukttrær krever forskjellige nivåer av beskjæring. Eple- og kirsebærtrær er litt vanskeligere, de må beskjæres hver sesong for å forbli produktive og gi en god høst året etter. Å vite hva som bør beskjæres er vanskelig å lære fordi noen grener må være eldre enn andre for å produsere frukt. Vinranker og kiwitrær er enklere og trenger sterkere beskjæring når de bærer frukt.

Det er ikke bare tretypen som bestemmer beskjæringsmetoden og hvor ofte det skal gjøres, men også hvilken fruktvariasjon det er, hvordan hagen forvaltes, hvor mye vann som er tilgjengelig og hvilken type jord treet vokser i. .

Visualiser hvordan det fremtidige treet skal se ut før beskjæring og etablering starter

Tenk på hvordan du vil at det fremtidige frukttreet skal se ut før du begynner å beskjære og etablere det. Kjøper du et 1-2 år gammelt tre som allerede er plantet og nøye beskåret for å få ønsket form, forenkler det beskjæringsarbeidet betraktelig. Da er formen på treet etablert og beskjæringen består hovedsakelig av å opprettholde den formen.

De første årene når formen på treet er etablert, er det viktig å lage en sterk stamme og greiner som danner et rammeverk. Stammen bør beskjæres fra 40 centimeter til 1,5 meter det første året. Størrelsen på den beskjærte delen bestemmer frukttreets endelige form.

2 min å lese
Dele