Å lykkes med blåbær

2 min å lese
Dele

Dette skal du ta hensyn til før du begynner å dyrke

Blåbær krever svært sur jord for å vokse og gi avkastning. Jordens pH-verdi må ligge mellom 4,0 og 5,5 – aller helst mellom 4,5 og 4,8.

Noen jord-typer har denne pH-verdien, men oftest må du endre din jords pH-verdi. Dette gjør du gjennom å tilsette torvstrø, bomullsfrømel, jernsulfat eller svovelsyre med langsomt opptak. Å kompostere med eikeløvkompost, furubar eller furubark-kompost hjelper også til å bevare jordens surhetsgrad.

Blåbær har et grunt rotsystem som gjør dem til et ideelt valg for dyrking i krukker eller hage, spesielt i trakter med naturlig alkalisk jordsmonn.

Flere tips for suksess

Når du først har riktig pH-verdi, er det ikke vanskelig å holde blåbærbuskene sunne og produktive. De må være godt drenert og i fullt sollys. Du får en god høst ved kompostering. Sørg for at jorda er kontinuerlig fuktig og fjern ugress under buskene. Sett opp garn for å beskytte de modne bærene mot fugler. Finn ut hvordan du best trimmer dem.

Pollinering: Fra blomst til bær

Blåbær er selvbestøvende, men du får en bedre høst hvis du planter mer enn én variant av dem slik at de kan kryssbestøves. Velg varianter som blomstrer samtidig. Sjekk med din lokale barnehage/hagebutikk for de beste valgene.

blueberries

Vanlige spørsmål om blåbær.

Når skal man begynne å høste?

Buskene begynner å bære frukt tre år gamle og gir full høsting fr.o.m. det fjerde året. Kjøp 2-3 år gamle planter. I løpet av det første året fjerner du alle blomstene slik at det utvikles et sterkt rotsystem.

Hvor stor blir avlingen?

Avlingen varierer avhengig av sorten men gir vanligvis – når de er fullvoksne (8-10 år) – ca 2 liter per busk.

Hvor mange planter trengs?

Sett to busker per person for å få nok bær.

Bør jeg sette plantene på rader?

Hvis du ikke har et stort antall busker, sett dem i grupper.

Trim Bærgjødsel

Steller du bærbuskene og jordbærplantene dine riktig, vil du ofte kunne få rikelig tilbake i form av en stor avling på høsten. Eldre planter kan trenge både beskjæring og en boost med jord og gjødsel for å utvikle søte og gode bær. Med Trim 100 % naturlig bærgjødsel legger du til rette for at bærbuskene skal kunne gi av sine frukter når høsten kommer. Kanskje har du barn eller barnebarn som synes det er veldig stas og plukke bær og finne sin egen mat i hagen, eller kanskje du vil gi bort din egenproduserte ripsgele til jul? Uansett behov, så er det enkelt å pleie bærbuskene riktig med Trim 100 % naturlig bærgjødsel.  

2 min å lese
Dele