Høstens larvekontroll og forebyggende tiltak

3 min å lese
Dele

Tidig höst är det högsäsong för larver som äter sig feta inför vintern.

Når jordtemperaturen synker, graver de til en dybde på 10-20 cm hvor de gjemmer seg til våren kommer. Det betyr at det tidlig på høsten – altså før temperaturen synker – er viktig å kvitte seg med larvene og dermed forhindre noen av de vanligste problemene med plener før de i det hele tatt starter.

Om våren, når larvene kryper opp av bakken, spiser de ikke mye, noe som gjør det vanskeligere å kontrollere dem. Skadene du ser på plener om våren skjedde allerede høsten før, noe som gjør det enda viktigere å ta tak i det problemet om høsten. Hvis du bekjemper dem om høsten, kan du begrense skadene betydelig. Prøv det allerede i høst.

Caterpillar kontroll ved hjelp av neglesandaler

En studie viser at hvis du går gjentatte ganger (3-5 ganger) på en larveskadet plen med spikersandaler, kan mengden larver halveres – bokstavelig talt.

For mer effektiv kontroll, vann plenen dagen før du planlegger å “nagle” den. Ved å legge til ca. 0,5-1,5 cm vann vil larvene krype opp til overflaten – og neglesandalene dine. Vannet myker også jorden hvis den er tørr og gjør det lettere for piggene å trenge inn.

Larvekontroll ved hjelp av kultivator

Svært dødt gress på plenen din beskytter larvene mot sprøytemidler. Hvis du planlegger å kontrollere larver og plenen din er dekket med dødt gress som er høyere enn 1,5-2 cm, bør du rydde det før du bruker sprøytemidler. Ulike typer gress må ryddes til forskjellige tider. Finn ut når det bør gjøres før du starter.

Vanningstips

Larver trives i fuktig jord og i sparsomt tynt gress. Hvis du sjelden vanner plenen, men da rikelig, vil tykk torv med dype røtter trives og larver ikke trives. Denne vanningsmetoden forhindrer også biller i å legge egg i plenen din – egg som blir til larver.

Å sette for mange frø – en taktikk

Gjør plenen din tykkere ved å så for rikelig om høsten eller våren. En tykk plen får både larver og biller til å trives. Ikke bruk denne teknikken hvis du behandler med plantevernmidler som inneholder pre-emergent (som hindrer frø i å spire) ugressmidler. Ikke glem at denne taktikken bare er ett av verktøyene i din søken etter å oppnå en frodig grønn plen.

Hold hagen ren

Plukk larver og skadedyr for hånd når du sår grønnsaker og rydder hagen din. Kast dem i såpevann, del dem med en spade eller kast dem som kaffe til nærmeste fugl.

Trim Plengjødsel

Drømmen om en vakker plen! Det er viktig med riktig grunnarbeid hvis du ønsker en flott plen. Ingenting er som å se barna løpe rundt på nyklipt gress om sommeren etter godt utført hagestell. Trim Plengjødsel er et velbalansert, langtidsvirkende produkt som er enkelt å spre, og som vil gi deg en sunn plen av god kvalitet. Produktet påføres tørr gressplen – gjerne rett før regnet kommer. Du bør også klippe gresset med jevne mellomrom for å ta vare på det gode grunnlaget. Når sommerferien kommer med late dager, er det bare å lene seg tilbake og nyte resultatet.

3 min å lese
Dele