Hva du bør og ikke bør gjøre når det kommer til kompost

3 min å lese
Dele

Hva burde jeg gjøre

Plass: Plasser komposten din lett tilgjengelig. De fleste dyrkere har sitt ute av syne, noe som fungerer bra hvis du har en hagetraktor med tilhenger (eller en veldig god trillebår og sterk rygg) for å hjelpe til med å transportere kompostmaterialet til og fra komposthaugen.

Fuktighet: Kompostering mislykkes hvis haugen er for tørr. En aktiv komposthaug skal være som en svamp. Ikke legg den utenfor rekkevidden av hageslangen. Spray vann på den under tørkeperioder.

Initiativtaker: Få ferdig kompost raskere ved å legge til en «kompostaktivator» eller en spade full av ferdig kompost i lag. Begge alternativene inneholder mikroorganismer. Du kan også legge til en halvfull spade med næringsrikt pulver (blodpulver, alfalfapulver etc.) eller kompostert godt råtnet gjødsel lagvis.

Røre: Det er aldri absolutt nødvendig å røre i en komposthaug, men du øker hastigheten på nedbrytningsprosessen hvis du gjør det. Ved å røre i haugen kommer luft inn og man kan plassere de minst råtnende delene i midten der nedbrytningen skjer. Mange dyrkere flytter haugen en gang per vekstsesong.

Kjøkkenavfall: Grav kjøkkenavfall i haugen. Hvis du bare legger den på toppen eller bare dekker den overfladisk, vil dyr finne en gratis buffet. Maiskolber er gode da de lager luftlommer.

man and kid compost

Makulere: Små deler brytes ned raskere. Kjør over løv med klipperen. Hakk frukt og lignende, f.eks. melonskall, brokkolistilker, gresskar og kalebasser i små biter. Legg lengre kvister og greiner til side og lei en flishugger en gang i året.

Ting som går sakte: Stokrose, magnolia, rhododendron og eikeblader brytes sakte ned. Hakk eller hakk dem og legg dem i en egen haug for ikke å forsinke prosessen i den andre. Eikeblader gir en surere kompost som er ideell for planter som trives i sur jord.

Merkelige komposterbare ting: Legg til små mengder strimlet avis- eller skrivepapir. Lo fra tørketromler brytes ned hvis de kommer fra naturlige materialer, men gir svært lav næringsverdi. Planter og vann fra ferskvannsakvarier er utmerkede tilsetningsstoffer. Treaske kan tilsettes i mindre mengder. Pet pels og hår brytes sakte ned; tilsett kun i små mengder.

Gjenvinning: Ved bruk av ferdig kompost, løft av nedbrutte greiner, pinner eller maiskolber og legg dem på en annen komposthaug. De gir luftlommer og vil til slutt brytes helt ned.

De: Noen dyrkere siler og siler den ferdige komposten for å skille større klumper. Hvis du har kastet større greiner på komposthaugen din, fjern dem før du tar opp den ferdige komposten og sett dem deretter tilbake på haugen.

Ferdig kompost: Bruk en spesiell tønne til ferdig kompost. Denne beholderen må ha luftehull og være åpen i bunnen slik at dyr kan fortsette nedbrytningsprosessen. Beskytt den mot regn. Legg til ferdig kompost hver gang du lager et hull i jorden for å plante i den slik at jorden sakte men sikkert blir bedre.

Compost with shovel and hands

Hva du ikke skal gjøre når det kommer til kompostering

  • Ikke tilsett ugress som inneholder frø eller røtter av f.eks. portlak eller eføy. Hvis du er usikker på hva noe er, ikke komposter det.
  • Ikke legg inn hele høstløv. De kan henge sammen og hindre vann i å renne fritt og vil ikke brytes ned.
  • Ikke tilsett meieriprodukter, kjøtt, bein eller annet animalsk avfall.
  • Ikke legg inn infiserte planter eller planter med parasitter. Det er veldig viktig når du komposterer grønnsaker. Hvis bønnene er angrepet av marihøner, komposterer de ikke da de kan inneholde voksne individer eller egg. Det samme gjelder mugg befengt med squash. De kan infisere hele komposthaugen.
  • Ikke legg i store mengder klippet gress uten å blande med noe visnet, f.eks. strimlet visne blader eller avispapir. Ellers risikerer det å skape vond lukt.
3 min å lese
Dele