Hvordan starte kompostering

3 min å lese
Dele

Innkjøpsliste for kompostanlegg

Du har allerede mye av det du trenger for å starte en komposthaug: blader, blader, visne ettårige planter, kjøkkenavfall og klippet gress. En gressklipper med oppsamlingspose er god å ha eller en løvhakker løvstøvsuger som også kommer godt med til å kutte løv før du legger dem i komposten.

Det du sannsynligvis ikke har er en tønne/lår å samle råvaren i. Du kan kjøpe en tønne/lår eller lage en ved hjelp av trebiter, snøgjerde, betong eller murstein eller halmballer. Hva du til slutt velger avhenger av hvor mye komposthaug du har tenkt å få og hvor mye tid og penger du vil bruke på det.

Typer fat/lår

Komposteringsanlegg er delt inn i to kategorier: tumbling eller stasjonær.

  • Kompost tørketrommel lager ett parti ferdig kompost per fylling. Denne tønnen er vanligvis montert på et stativ og har en sveiv som tillater rotasjon. Jobben din blir å samle materiale for en hel runde, fylle tønnen og deretter sveive rundt annenhver dag. Denne metoden produserer små mengder ferdig kompost på 5 uker (eller kortere tid), spesielt hvis du hakker det du legger i tønnen før.En kompostbeholder er ideell for hager som produserer små mengder kompostmateriale. Husk også å ha en tønne for oppsamling av materiale mellom kompostbeholdere mens du venter på at tørketrommelen skal være tom.
  • Stasjonære tønner produserer kompost gradvis og du legger til materiale etter hvert. Komposten etterbehandles fortløpende og det du legger i først brytes ned først.Tønner designet for denne type komposthåndtering lar deg vanligvis fylle på og få tilgang til ferdig kompost gjennom en luke i bunnen. Denne typen tønner bør ha ventiler og avtagbart lokk Bruk ett fat eller fyll på flere, etter hverandre, slik at det første inneholder ferdig kompost mens du fyller på nytt materiale i det neste. Plasser tønnene ved siden av hverandre eller spre dem over hele hagen din.Denne metoden egner seg i store hager og hvor du driver blandingsdyrking (blomsterbed, dyrking i containere, busker, trær og/eller grønnsaker). I vekstsesongen kan dette systemet ta imot kjøkkenavfall sammen med ugress, avfall etter beskjæring og klippet gress. Den kan også brukes til store mengder høstløv.

I klima med skarpe grenser mellom årstidene kan du fylle en tønne ved å legge lag med oppkuttede blader til lag med grønt hagemateriale (ettårige, klippede gress, sunne grønnsaker, løkplanter osv.) og få ferdig kompost til midten av sommer eller sensommer.

Størrelsen på tønnen er det viktigste
Det viktigste ved bruk av pågående kompostering er størrelsen på tønnen. En ideell størrelse er at bunnen er 90 kvadratcentimeter. Den størrelsen holder lett riktig temperatur slik at organismer som hjelper til med nedbrytningen trives og kan jobbe.

3 min å lese
Dele