3 min å lese
Dele

Klipping foran gressets tilvekst

Det er lett å tenke seg plenen som en sammenhengende enhet – et grønt flak. Du kommer til å lykkes bedre med plenen hvis du husker at en plen består av indivuelle gressplanter. Akkurat som andre hageplanter, så trives de med at du beskjærer dem, de reagerer og blir kraftigere.

Om du beskjærer for kraftig, kommer de ikke til å ha tilstrekkelig med blad for å støtte tilveksten. Plenen blir da glissen, svak og tynn og får dårlig rotsystem. En slik plen utsettes lettere for angrep av ulike slag.

Om du ikke klipper gresset ofte nok, så blir plantene tynne og plenen oppfyller ikke lengre sin hensikt, og det blir tilholdssted for skadeinsekter f.eks. larver og til og med små gnagere.

Om du klipper gresset til rett lengde, skal du en lettstelt plen som tåler tørke, og som ikke så lett blir offer for ugressinvasjon.

Anbefalt lengde på gresstråene
Det er svært viktig for en frisk plen at den klippes til rett høyde, men den ideelle høyder varierer avhengig av hvilken type gress plenen består av, hvilken tid på året det er og jordsmonn, klima etc. Den trenger å klipper oftere i høysesongen.

Det viktigste av alt når det gjelder klipping, er at gresset aldri klippes mer enn en tredejedel av gresstråenes totale lengde ved en klipping. Med andre ord, bestem idealhøyden for ditt gress og la det bli en tredjedel høyere. For å stille inn klippehøyden, stiller du gressklipperen på et flatt underlag og måler avstanden til marken.

  • Når det gjelder kaldsesonggress, så vokser det mest om våren og høsten. Den typen gress blir 6-10 cm høyt.
  • Når det gjelder varmsesonggress, så vokser det mest om sommeren. Den typer gress blir 8-20 cm høyt.
  • I perioder med sterk tilvekst bør du klippe gresset hver 5-7 dag. Men i lavsesongen klipper du sjeldnere eller ikke i det hele tatt.

Sett det som mål å ha høyere gress
Det beste er at gresset alltid får bli så høyt som anbefales, spesielt i perioder av tørke. Kaldsesonggress vokser vanligvis bedre når det får bli litt høyere, akkurat som gress som vokser i skygge.

Høyere gress har lengre røtter. Dette gjør det lettere for dem å nå ned til vann. Høyere gress skygger også jorden og gjør mindre vann dunster bort, og det hemmer invasjon av ugress i plenen.

Andre råd angående klipping av plen

  • Klipp når gresset er tørt.
  • Det er bedre for gressklipperen at den brukes i den kjøligste delen av dagen.
  • Ha alltid skarpe blader når du klipper.
  • Klipp i ulike mønster og retninger for å unngå at furer dannes og at jorden blir kompakt.

Trim Robot Plengjødsel

Robotgressklippere har etterhvert nærmest blitt allemannseie – uansett om man har en liten eller stor plen. Fordelene med en robotgressklipper en mange, og dette har folk fått øynene opp for, samtidig som prisene begynner å bli overkommelige. Selv om man raskt får en litt finere og velpleid plen med en robotgressklipper, kan det være at de litt skrantne partiene blir enda mer synlige, og da er løsningen å så og gjødsle på en bærekraftig og god måte. Trim 100 % naturlig robotgjødsel egner seg til dette formålet, og vil heller ikke innvirke på funksjonen til robotklipperen din.

3 min å lese
Dele