Slik bekjemper du bladlus

5 min å lese
Dele

De fleste hobbygartnere har sikkert merket seg bladlus, som dukker opp som små svarte dyr på planter og blomster i hagen. Bladlus finnes i omtrent alle hager og er små insekter som i store mengder kan gjøre omfattende skade på plantene dine. Bladlus formerer seg raskt, så hvis du oppdager bladlus på plantene dine, er det viktig å fjerne dem så raskt som mulig. Du finner dem gjerne på nye skudd og på undersiden av blader, ofte i store kolonier. Slike angrep svekker plantene, særlig hvis det sitter mange lus på den samme planten. Vi gir deg gode tips for hvordan du bekjemper og forebygger bladlus på plantene dine.

Hva er bladlus?

Bladlus er en gruppe med artsrike insekter som livnærer seg av å suge plantesaft ut av blomster og planter. Bladlus måler omtrent 2 millimeter og har en pæreformet bakkropp, tre par bein samt antenner. Du kan finne både grønne, brune, røde og svarte bladlus på planter. Bladlus sprøyter også inn giftstoffer, noe som medfører skade på plantene. Bladene krøller seg, veksten reduseres og frukter og blomster skrumper inn. Da bladlus opptrer i store kolonier og formerer seg raskt, fører dette til store skader på plantene. Når det blir for mange bladlus på én plante, begynner bladlus å produsere unger med vinger. Dermed kan disse fly videre til neste plante og fortsette prosessen der!

Ettertraktet honningdugg

Et av de første tegnene på at planter er angrepet av bladlus, er at man ser honningdugg på bladene. Dette er avføring fra bladlus som inneholder sukkeroverskudd som suges ut av plantene. Dette ekskrementet blir dermed liggende som et blankt og seigt belegg på bladene. Honningdugg er svært ettertraktet av andre insekter, og særlig maurene elsker dette sukkerholdige stoffet. Så hvis du ser mye maur på plantene dine, er det sannsynlig at du også finner bladlus. Honningduggen gjør det også enklere for soppsporer å feste seg på plantene, noe som gjør dem mer utsatt for soppangrep.

Hvordan blir du kvitt bladlus?

Hvis du har fått bladlus på plantene dine, finnes det mange gode råd. Det første du bør gjøre er å fjerne bladlus fra plantene. Bruk gjerne hageslangen og skyll dem bort med en hard vannstråle. Da faller de til bakken slik at andre insekter kan spise dem. Du kan også spraye plantene dine med såpevann. Du trenger ikke å spraye over hele planten, kun de områdene hvor bladlus sitter. Gjenta behandlingen med jevne mellomrom for å holde planten ved like. Du kan også plukke av bladlus med fingrene dine eller bruke en klesrulle. Bruk av limfeller er også effektivt, der disse plasseres blant angrepne planter. Hos oss finner du Trim Limfeller for potter som kan brukes mot bladlus innendørs. Dette er en god og effektiv metode for deg som vil bli kvitt bladlus inne.

Middel mot bladlus

Hvis du har fått bladlus på plantene dine, finnes det også bladlusmiddel som kan hjelpe deg. For bladlus på innendørsplanter kan du prøve den hurtigvirkende sprayen Provanto Spray. Denne gir effekt etter bare noen få dager og virker også systemisk, det vil si at den går inn i plantesystemet for en langtidsvirkende effekt. Vi tilbyr også Provanto Insektspin som inneholder både innsektsmiddel og gjødsel i ett og samme produkt. Denne er også langtidsvirkende og beskytter inneplantene dine i opptil 9 uker. For deg som har fått bladlus på plantene i drivhuset, anbefaler vi Trim Limfeller for drivhus. Disse er giftfrie og praktiske og kan også henges opp forebyggende.

Slik forebygger du bladlus

Det er mange ting du kan gjøre for å forebygge bladlus på planter. Bladlus angriper vanligvis planter som allerede er svekket, så derfor bør du holde plantene dine så sterke og friske som mulig. Sørg for god og regelmessig vanning, og gi plantene gjødsel med tilstrekkelig næring. Bladlus dukker gjerne opp når det er ekstra varmt og tørt ute, så da er det viktig å holde et ekstra godt øye med plantene dine. Sørg for å vanne godt i heten!

Få hjelp av andre insekter

For å forebygge bladlus på utendørsplantene dine, kan du også tiltrekke andre insekter som spiser bladlus. Ved å tilrettelegge for de naturlige fiendene til bladlus, får du dermed effektiv hjelp fra naturen. Og bladlus har heldigvis mange fiender, inkludert veps, honningbier, blomsterfluer, saksedyr, nettvinger og marihøner. Alle disse insektene søker seg til hager som har et stort plantemangfold, og derfor kan det være lurt å ha så mange forskjellige plantearter som mulig. Du kan også installere et marihøne-hus, som plasseres i nærheten av planter som ofte angripes. Du bør også forsøke å holde maurene unna hagen din, da disse beskytter bladlus mot andre insekter. Bladlus foretrekker også monokulturer, og holder seg ofte til den samme plantearten. Unngå derfor å plante store områder med den samme planten, ettersom dette gir bladlus ubegrensede mengder av favorittmaten sin! Et godt og forebyggende tiltak for deg som plages av bladlus, er å plante en så allsidig hage som mulig, med mange forskjellige planter og blomster.

Bladlus på roser

Roser er ekstra utsatt for angrep fra bladlus, så det er viktig at du tar godt vare på rosene dine. Roser får ofte store skader av bladlusangrep, der både veksten og blomstringen reduseres kraftig. Som med andre planter, bør du sørge for at rosene dine er så sterke og friske som mulig. Dette gjør dem mer motstandsdyktige mot bladlus, men sørger også for et vakrere blomsterskue i hagen din! Alle roser trenger masse vann, så du pass på at rosene dine får regelmessig og tilstrekkelig vanntilførsel. Uttørking stresser rosene, noe som igjen gjør dem ekstra smakfulle for bladlus! Gjødsle rosene dine regelmessig med kompost eller hønsegjødsel for å gi dem nok næring. Et annet godt tips er å plante rosene sammen med andre duftsterke blomster og planter, da dette ser ut til å gi dem en viss beskyttelse. Både blomkarse, fløyelsblomst og lavendel er gode alternativer, der sistnevnte også tiltrekker seg masse nytteinsekter som hjelper til med å holde bladlus unna!

Trim Hønsegjødsel

Hønsegjødsel er som helsekost for plantene dine! Hønsegjødsel er en av de mest allsidige gjødseltypene du kan bruke i hagen din, og alle planter og blomster vil dra god nytte av å få tilført Trim 100 % naturlig hønsegjødsel. I tillegg kan du også gi hønsegjødsel til stueplantene dine. Så hvis du ønsker å ha en universalgjødsel du kan bruke til plenen, trær og busker, i blomsterbedet samt til innedyrking og stell av stueplantene dine, så er hønsegjødsel midt i blinken. Hønsegjødsel vil gi deg sterke, sunne og friske vekster som gir god avling og blomstring med høyt næringsopptak og god vannbalanse.

5 min å lese
Dele