Slik blir du kvitt ugress

5 min å lese
Dele

Det kan være veldig irriterende når det dukker opp ugress på gressplenen eller i blomsterbedet ditt. Det kan også være vanskelig å kvitte seg med ugresset når det først har funnet veien inn i hagen. Vi gir deg gode råd for å bli kvitt ugresset!

Ugress til nytte og bryderi

Ugress kan defineres som ville, uønskede planter som dukker opp i hagen, og som konkurrerer med de andre hageplantene om næring, lys og vann. Det kan også være planter som gjør skade på hagen din, eller som bidrar til å redusere kvaliteten på de andre plantene. Men det som anses som ugress ett sted, trenger ikke å være ugress andre steder. Det ser flott ut med en eng full av løvetann, men det er ikke fullt så flott hvis de dukker opp på den velholdte gressplenen din! Om en plante anses som ugress eller ikke, avhenger altså av hvor den vokser og hvilken hensikt den har. De fleste anser ugress som irriterende, men mange ugressplanter er også viktige nytteplanter for både jorden og insektene. Blomstrende ugress gir for eksempel mat til bier, humler og andre viktige insekter – i tillegg til at de holder andre skadedyr unna hageplantene våre!

Forskjellige ugresstyper

Vi kan dele ugresset inn i fem forskjellige kategorier, avhengig av rotsystem, formeringsmåte og levetid. De fem kategoriene inkluderer sommerettårige, vinterettårige, toårige og flerårige ugress, der flerårige deles inn i stedbundne og vandrende ugress. Ugresset kan også deles inn i frøugress og rotugress, der frøugresset kommer på nytt hvert år, og inkluderer planter som vassarve og syre. Dette er ugress som kommer med vinden eller som allerede ligger i jorden, og som kan lukes bort tidlig på våren. Rotugresset har imidlertid røtter ned i bakken, noe som gjør det vanskeligere å fjerne. Rotutgress inkluderer planter som løvetann, skvallerkål, tistel og nesler. For å fjerne dette ugresset, er du nødt til å fjerne hele roten for å kvitte deg med planten.

Vanlig ugress i Norge

De ulike ugresstypene vokser og trives på ulike steder. Det er altså ikke tilfeldig hvor ugresset dukker opp, da ulike jordforhold tilrettelegger planteveksten. Planter som brennesle er et flerårig ugress som trives best i næringsrik jord, og som derfor ofte dukker opp i hager og blomsterbed. Groblad er et ugress som trives best i hard og kompakt jord, og du ser den ofte langs grusveier, stier og gårdsplasser. Kveke er et annet ugress som trives best i lett og sandholdig jord, mens løvetannen ser ut til å trives nærmest overalt. Den er beryktet for å kunne presse seg opp gjennom asfalten om den må! En løvetann produserer også hundrevis av frø som sprer seg lett med vinden, noe som gjør det vanskelig å utrydde dette ugresset. Det finnes også allergifremmende ugress, som mange ønsker å fjerne nettopp av denne årsaken. Burot er et slikt eksempel, som kan være svært problematisk for allergikere på grunn av sitt høye polleninnhold.

Bekjempelse av ugress

Bekjempelse av ugress kan gjennomføres med både direkte og forebyggende tiltak. De forebyggende tiltakene har som formål å hindre at ugresset i det hele tatt dukker opp. Dette inkluderer ting som kalking, gjødsling og bevisste valg av konkurrerende hageplanter. Direkte ugresstiltak inkluderer manuelt arbeid som luking og kjemiske ugressmidler. De fleste velger gjerne en kombinasjon av disse tiltakene for å få bukt med ugresset. Hvis du vil ta opp kampen mot ugresset, er det imidlertid lurt å starte tidlig på våren. Trikset med å bekjempe ugresset i hagen din, er å stelle med de plantene du vil ha, samtidig som du går hardt til verks på de plantene du ikke vil ha. Det er også viktig å opprettholde innsatsen gjennom hele våren og sommeren.

Slik luker du ugress i blomsterbed

Den beste måten å fjerne ugress i blomsterbedene, er å luke det bort med hendene. Så ta på deg gode hagehansker og sett i gang med lukingen. Legg deg på kne i blomsterbedet og rykk ugresset opp med roten. Det er viktig at hele rotsystemet følger med, hvis ikke kommer ugresset straks tilbake. Hvis du vil unngå å ligge på knærne og luke, kan du bruke en mekanisk ugressfjerner med langt skaft. Denne gjør det mulig å fjerne ugresset med røttene uten å skade ryggen din. For å holde ugresset borte, bør du gjenta lukingen hver tredje uke gjennom hele sommeren. Du kan også legge en barkduk i blomsterbedet for å holde ugresset borte. Du må imidlertid først fjerne ugresset med røttene, før du legger på duken. Dekk så duken med et tykt lag av bark, flis eller grov pukk.

Effektivt ugressmiddelplen og heller

Hvis du plages av mye ugress på plenen din, kan du også bruke langtidsvirkende middel mot ugress. Vi tilbyr Trim Plenrens Spray og Konsentrat, som er et bredtvirkende ugressmiddel mot ugress på plenen. Det er et ugressmiddel som går ned i røttene og som motvirker ugresstyper som stemorsblomster, syre, løvetann og tistel. Det er et systemisk ugressmiddel som ikke skader gresset, og som egner seg for ugress på store arealer. Middelet kommer både som konsentrat og spray, der sprayen er ferdigblandet og kan brukes som punktbehandling på mindre områder. Bruk den gjerne til å fjerne ugress i plenen, men den kan også brukes til å fjerne ugress mellom heller i oppkjørselen og hagen. For en velholdt plen tilbyr vi også Trim Plenrens og Trim mosefjerner, som motvirker ugress og mose på plenen din. Denne plenrensen går helt ned i roten og stimulerer veksten på gresset. Den er enkel å bruke og strøs direkte på ugresset du vil fjerne. I tillegg til den gode effekten på ugress, bidrar den også med viktige næringsstoffer til gresset, inkludert nitrogen, kalium og fosfor.

5 min å lese
Dele