Det finnes mange forskjellige typer roser

Når du har hundrevis av varianter å velge mellom, er valget vanskelig. Men med litt planlegging kan du skape dramatiske, enkle og overraskende effekter i hagen eller hjemmet ditt.

Følgende må imidlertid vurderes:

  • Roser trives i sollys, så velg å plante dem på et solrikt sted.
  • Har du lite plass, velg dverg- eller miniatyrvarianter.
  • På større flater kan man tenke seg mer voluminøse busker som vil danne lange fargestriper når de blomstrer.
  • Vis rosebuskvarianter passer til fargerike hekker mens klatrevarianter er ideelle for en pergola. Tenk ekstra på å velge riktig størrelse og farge så de passer både i hagen og når du tar dem innendørs.
  • Tenk på fargene som passer i hagen din og se på naboenes roseplanter for å finne ut hva slags roser som trives i din region.
  • Få plantene i din lokale hagebutikk eller barnehage; da vet du at de er fornøyd med deg.

Kjøp rosene fra kjente produsenter, sjekk at de står i handelsregisteret, slik at du kan være sikker på opprinnelsen og at de samsvarer med oppgitt størrelse, farge og kvalitet.

Det finnes to typer frøplanter i butikker og barnehager: med stråle (uten jord rundt røttene) eller og krok.

Barrot-roser

De er levedyktige så lenge de er i en sovende periode. Hvis en barrotplante blir varm i en butikk eller under transport, kan det føre til at den går til neste stadium og deretter vokser dårlig. Derfor må de plantes så snart som mulig. Hold dem fuktige til de er malt. Ved kjøp velger du en sterk plante med velutviklede trerøtter og glatte grønne stengler som skal ha en diameter på 7 – 8 mm.

Roser i en gryte eller annen beholder

Disse kan kjøpes hele året og er enkle å plante. Velg dem med omhu, se etter velutviklede rotsystemer som er en fordel når du planter dem fordi jordklumpen da forblir intakt.

Roser i containere kan plantes med vellykkede resultater hele året; ekstra lune steder kan være nødvendig om vinteren for at roser plantet om høsten skal komme seg. I de fleste klima, jo tidligere plantet i året, jo større er sjansen for at de vil klare seg bra.

For å vokse i beholdere, bruk roser som har blitt forplantet ved hjelp av stiklinger. Disse vil ha et sterkt og stabilt rotsystem. Ved å fjerne hovedstammen hindres grunnrøttene i å ta næring fra den nye planten.