5 min å lese
Dele

Roser omtales ofte som dronningen av blomster, og er også en av de mest populære og vakreste hageplantene som finnes. Det finnes også utallige rosesorter å velge mellom, der rosene deles inn i seks hovedgrupper basert på vekstmåte, stell og beskjæring. Dette inkluderer buskroser, klatreroser, klaseroser, stilkroser og markdekkende roser. Felles for alle rosetypene er at de trenger godt med vann, næringsrik og godt drenert jord, beskjæring og ikke minst en solrik plassering. Roser kan plantes i både blomsterbed og krukker, eller du kan fylle hagen din med pene rosebusker i utallige farger. Busk- og parkroser setter et romantisk preg på hagen din, det samme gjør også klatreroser som vokser oppover pergolaen og langs veggene i hagen.

Roser trenger rikelig med sol, vann og næring!

Roser er vakre hageblomster som trenger rikelig med stell og næring for å kunne blomstre gjennom hele sommeren. Roser krever mye omsorg, men det er de også vel verdt når du ser hvor vakkert de pynter opp i hagen. Roser krever både sol, rikelig med vann samt god og næringsrik jord for å trives optimalt. Roser bør få minst seks timer sol om dagen, og bør også vannes regelmessig, særlig i løpet av de første ukene etter planting. Du bør også være flink med å fjerne visne greiner og blomster samt beskytte rosene dine mot frost og sterk vårsol.

Slik planter du roser i hagen

Ved planting av nye roser i blomsterbedet bør du grave et hull som er større enn selve rotklumpen, slik at det blir god plass for voksende røtter. Deretter bør du tilføre kompost eller annet organisk materiale nederst før du setter roseplanten oppi hullet. Dekk deretter røttene med god rosejord. Mange hageroser egner seg også veldig godt til planting i krukker, særlig de rosetypene som har en tett og kompakt vekst. Ved planting av roser i blomsterkrukker, er det imidlertid viktig at krukkene er tilstrekkelig store og at de har god drenering i bunnen. Både klaseroser, engelske roser, stilkroser og markdekkende roser trives godt i blomsterkrukker.

Velg en solrik plassering

Når du skal plante roser i hagen din, er det viktig å velge en solrik plassering. Roser trenger masse sol og bør helst plasseres et sted hvor solen skinner hele året. Roser trives best når de får minst seks timer sol hver dag. Du bør heller ikke sette rosene helt inntil husveggen, da jorden her kan bli veldig tørr. I tillegg til sol, trenger rosene også rikelig med vann, særlig i sommermånedene. Sørg derfor for å vanne rosene dine regelmessig, men også at rosene plasseres et sted som har god drenering. Jorden rundt plantene må bli skikkelig våt ved vanning – det holder ikke med en liten dusj på bladene!

Trives i godt selskap!

Roser liker ikke å stå alene, men trives best i selskap med andre planter. Lavendel, persille og kattemynte er eksempler på planter som rosene trives sammen med, og som heller ikke stjeler vann fra rosene. Lavendel tiltrekker seg også humler og andre pollinerende insekter som bidrar til en frodig og vakker hage. Et godt tips er å plante stauder som dekker jorden under rosebuskene dine, slik at den holder bedre på fuktigheten. Staudene blir dermed nyttige for rosebuskene dine, men sammen utgjør de også et vakkert skue.

Roser og gjødsel

Felles for alle roser er at de alle elsker gjødsel! Roser trenger nemlig masse næring for å opprettholde en lang og rik blomstring. Mange velger også å plante rosene sine alene i blomsterbedet, slik at de heller ikke får næring fra andre komposterte planter. Roser bør derfor gjødsles allerede ved utplanting, men også etter at de har fått knopper etter beskjæring om våren. For å oppnå god vekst og vakre roser gjennom hele sommeren, er det derfor viktig å gi fullgjødsel til roser, som inneholder alle nødvendige næringsstoffer. Det er særlig viktig å gjødsle roser som blomstrer flere ganger i løpet av sesongen, ettersom disse trenger ekstra mye næring. Den beste gjødselen til roser får du her hos oss, med Trim Rosegjødsel som sikrer en lang og vakker blomstring. Ønsker du å gjødsle rosene dine med hønsegjødsel, anbefaler vi Trim Hønsegjødsel for roser. Trenger du ekstra næring til plantene dine, tilbyr vi også Trim Plantenæring.

Gjødsel til roser motvirker skadedyr

Ved å gjødsle rosene dine, motvirker du også sykdommer og skadedyr på plantene. Skadedyr som bladlus er svært vanlig på roser, og dukker gjerne opp i store klaser på undersiden av blader og nye knopper. Angrep av bladlus er svært skadelig for rosene, der både veksten og blomstringen svekkes. Roser som er uttørket eller lider av næringsmangel, angripes også lettere av bladlus. Derfor er det viktig at du gir rosene dine tilstrekkelig med næring, slik at du forhindrer angrep og holder rosene dine friske og sterke. Sørg også for at hagen din er rik på nytteinsekter som marihøner og humler – de spiser nemlig bladlus!

Beskjæring for maksimal blomstring

For å oppnå maksimal blomstring på rosene dine, anbefales det at du beskjærer dem. Du kan også beskjære rosene dine hvis du ønsker å forme roseplantene på en bestemt måte. Den beste tiden for å beskjære rosene er på våren, før det kommer nye knopper på planten. Ved beskjæring fjerner du gamle og døde greiner, samt greinspisser som er blitt skadet av frosten. Hvis roseplanten din er gammel, kan du også beskjære den for å stimulere til nye og flere skudd. De ulike rosetypene krever også ulike beskjæringsmetoder, så her bør du sjekke hva akkurat din rosesort trenger. Hvis du vil at klatrerosene dine skal klatre oppover langs en stolpe eller vegg, kan du skjære av greinene som vokser utover, slik at planten tvinges til å vokse opp langs veggen. Ønsker du et mer «romantisk» og harmonisk preg på klatrerosene dine, kan du kutte greinene i ulike lengder. Store busk- og parkroser blir ofte vakrest hvis du lar dem vokse naturlig, men også disse kan pyntes litt på etter hvert som de blir eldre. Bare husk den vanlige tommelfingerregelen om at greinene på prydbukser alltid bør fjernes fra bakkenivå. Dermed opprettholdes den flotte formen som rosebuskene er så kjent for!

5 min å lese
Dele