Sølvkre og skjeggkre er vingeløse insekter som i de seneste årene har funnet veien inn i mange norske hjem. Insektene anses som skadeinsekter, selv om de er helt ufarlige og utgjør minimal skade på bygninger. De spiser tilgjengelige matvarer og tekstiler, men ikke nok til at det påføres store materielle skader i boligen. De betegnes likevel som skadedyr, men mest fordi de oppleves som ubehagelige og sjenerende for oss mennesker. Du finner dem vanligvis i rom med høy fuktighet, slik som bad, kjøkken og kjellere. De trives best i mørket og er derfor mest aktive om natten. Derfor er det vanlig å oppdage dem idet du skrur på lyset, eller når du skal på do om natten. Da kan du se dem pile over gulvet for å komme seg i skjul. Vi gir deg gode råd for hvordan du kan se forskjell på skjeggkre og sølvkre, i tillegg til effektive tips om hvordan du blir kvitt de uønskede gjestene.

Trives i fuktige miljøer med høy luftfuktighet

Sølvkre og skjeggkre kommer vanligvis inn i husene våre via produktemballasjer, bygningsmaterialer, pappesker og lignende. Når de først har kommet seg inn i boligen, søker de seg til fuktige miljøer med høy luftfuktighet, som for eksempel bad og kjøkken. Skjeggkre klarer seg også fint i tørrere rom, og derfor er det ikke uvanlig å finne skjeggkre både på soverommet, i stua og på kjøkkenbenken. Det er skjeggkre som er mest utbredt i Norge, og det er også den som er mest aktiv. I motsetning til sølvkre, kan den også klatre. Skulle du imidlertid finne sølvkre på andre steder enn bad og kjøkken, kan dette tyde på at du har en skjult fuktskade i hjemmet – eller at sølvkreet rett og slett har rotet seg bort.

Hvordan ser du forskjell på skjeggkre og sølvkre?

Det kan være vanskelig å se forskjell på sølvkre og skjeggkre, og selv profesjonelle kan ha problemer med å skille dem fra hverandre. Den største og mest åpenbare forskjellen er selve størrelsen på insektet. Et fullvokst skjeggkre kan bli opptil 20 mm, mens et sølvkre kan bli opptil 12 mm. Sølvkre er lysere i fargen, mens skjeggkre er mørkere med et flekklignende mønster på ryggen. Skjeggkre har også lengre haletråder, der tråden kan være like lang som selve kroppen. Dette er også grunnen til navnet på skjeggkreet, ettersom det har et ekstra langt «skjegg». Sølvkreet har på sin side tråder som er bare halvparten så stor som kroppen. Unge skjeggkre kan derfor forveksles med sølvkre, ettersom unge skjeggkre både er mindre i størrelsen, har kortere haletråder og en lysere farge på kroppen. Et sølvkre kan også kjennes igjen på den glatte, sølvaktige overflaten.

Hvordan bli kvitt skjeggkre og sølvkre?

Når du først har fått sølv- eller skjeggkre i huset, er det viktig å sette i gang med tiltak så raskt som mulig for å forhindre at bestanden vokser. Hvert insekt kan nemlig legge opptil 150 egg i løpet av livet, noe som danner grunnlaget for en svært stor bestand. Eliminering krever også langvarig behandling da det klekkes ut nye hele tiden. For å oppnå best mulig resultat, bør du derfor velge en langvarig behandling med sølv- og skjeggkre-feller som varer i flere måneder. Vi tilbyr Natria Sølvkrefell som er en felle for sølvkre og skjeggkre som varer i opptil 8 uker. Dermed sørger du for å fjerne så mange som mulig, også de som klekkes ut flere uker senere. Fellen inneholder stivelsesbasert lim som tiltrekker insektene og bekjemper dem uten bruk av insektmiddel. Plasser fellene der du har observert insektene, og sett gjerne flere i samme rom for å oppnå en enda bedre effekt.

Bruk maurspray på sølv- og skjeggkre

Vi tilbyr også Kvitt Maurspray, en allsidig insektsspray som virker på mange forskjellige krypinsekter, inkludert sølv- og skjeggkre. Sprayen er luktfri og kan brukes overalt hvor insektene ferdes. Spray den på badet, rundt vann- og avløpsrør, under kjøkkenbenken eller i sprekker og hulrom på gulvlister og panel. Sprayen virker lenge og insektene dør etter kort kontakttid med middelet. Sprayen kan brukes både inne og ute, og er et godt alternativ for deg som også plages av maur eller andre insekter i hagen og huset.

Forebyggende råd for skjegg- og sølvkre

Vi gir deg gode råd og tiltak for hvordan du kan bli kvitt sølvkre og skjeggkre i boligen din, samt gir deg forebyggende tiltak for å forhindre nye angrep. Hvis du først har fått insekt i huset, kan det ta litt tid før du har eliminert hele bestanden. Nedenfor gir vi deg gode råd og tiltak hvis du har fått skjegg- og/eller sølvkre i boligen:

  • Sørg alltid for å kaste ny emballasje, bygningsmaterialer og pappesker.
  • Fjern skjulestedene til insektene ved å tette hulrom i lister, vegger og gulvbelegg med fug og silikon. Dette begrenser bevegelsesfriheten og gjør det enklere å oppdage insektene.
  • Sørg for godt renhold og støvsug ofte for å fjerne matkilder. Sølvkre og skjeggkre er altetende og spiser både tørrvarer, frimerker, døde insekter, støv, papir, lim, tapet og andre organiske materialer.
  • Husk å kaste posen fra støvsugeren i søpla utendørs, da denne kan tilstrekke seg insekter.
  • Senk temperaturen på gulvvarme på bad og kjøkken. Sølv- og skjeggkre legger egg når temperaturen ligger mellom 25–30 grader. Ved å redusere varmen i gulvet, kan du dermed redusere tilveksten av insekter.
  • Sørg for god ventilasjon på badet ved å skru på viften. Bedre ventilasjon sørger for lavere luftfuktighet, som igjen reduserer antallet sølv- og skjeggkre.
  • Prøv å opprettholde et godt inneklima i hjemmet ditt, da dette bidrar til færre insekter. Gjør det til en god vane å lufte boligen regelmessig.
  • Sett ut limfeller på bad, kjøkken og i kjellere, eller andre rom hvor du har observert insektene.
  • Husk å være tålmodig – et vellykket resultat krever ofte en langvarig behandling.